16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Svadbe i druge proslave uz kovid potvrde, muzika u kafićima do jedan poslije ponoći

Igor Galić

Uslijed sve povoljnije epidemiološke situacije, Vlada Crne Gore dodatno je liberalizovala mjere u borbi protiv koronavirusa koje će biti na snazi od 18. februara do 4. marta.

Direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Igor Galić kazao je da se dozvoljava održavanje svadbi, rođendana i drugih privatnih proslava uz posjedovanje kovid potvrda i obezbjeđivanje prostora od 10 metara po osobi.

– Privredna društva i preduzetnici koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost u ugostiteljskim objektima (restorani, kafići, kafeterije, hotelski restorani i slično) mogu da organizuju rad u periodu od 7 sati do jedan sat poslije ponoći uz posjedovanje kovid potvrda. Muzički program, i uživo i uz emitovanje muzike sa zvučnika, dozvoljen je tokom kompletnog radnog vremena – rekao je Galić na konferenciji za medije.

On je rekao da je dozvoljeno i primanje saučešća i obavljanje sahrana uz prisustvo najviše do 50 lica i obavezno pridržavanje osnovnih epidemioloških mjera.

Galić je rekao da je broj novooboljelih u posljednje dvije sedmice manji je za oko 54 odsto u odnosu na prethodne dvije nedjelje.

– Bez obzira na ovaj podatak, dnevni nivo obolijevanja je i dalje visok tako da opuštanja ne treba da bude – naglasio je Galić.

Prema njegovim riječima, Crna Gora i dalje sprovodi najveći broj testiranja u regionu na 1.000 stanovnika, što ukazuje na dobar nadzor nad pandemijom.

– Kada poredimo podatke u posljednjih sedam dana o broju novooboljelih na million stanovnika Crna Gora se nalazi iza većine razvijenih zemalja Evrope kao što su Danska, Island, Holandija, Austrija, Italija, Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Hrvatska i druge. Samo poštovanjem mjera uz adekvatno sprovedenu imunizaciju možemo uticati na smanjenje udjela smrtnosti. Nažalost, preko 80% pacijenata koji su izgubili bitku sa ovom bolešću je bilo nevakcinisano, dok je u poslednjih 5 dana od svih osoba koje su preminule samo jedna bila vakcinisana – naglasio je on.

Galić je ponovo apelovao na građane da se vakcinišu ukoliko to nijesu učinili, ili ako im je prošlo šest mjeseci od posljednje doze vakcine da prime i treću buster dozu.

– Institut za javno zdravlje Crne Gore će kao i do sada pratiti epidemiološku situaciju i u skladu sa dobijenim podacima predlagati nove mjere – poručio je Galić.

Ukidanje svih mjera kada prestane pandemija

Na pitanje kada možemo očekivati ukidanje svih mjera, Galić je odgovorio da od vakcinacije direktno zavisi kada će pandemija prestati i samim doći do ukidanja svih mjera.

– Mjerama ćemo i dalje da “štitimo” transmisiju virusa – rekao je Galić.

On je rekao da za sada neće biti promjena što se tiče mjera za prelazak granice.

– U zavisnosti od epidemiološke situacije predlagaćemo nove mjere. Period do ljeta ne možemo predvidjeti, ali građani će blagovremeno biti obavještavani o svim mjerama o promjenama – naveo je Galić.

On je poručio da će kraju pandemije doprinijeti samo oni koji se budu vakcinisali, pa je ponovo pozvao građane da se vakcinišu.

– Propisno imunizovanih je 34 odsto stanovništva, odnosno 40 odsto odraslog stanovništva – rekao je Galić.

Najčitanije