17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Direktorica kotorske gimnazije će uložiti žalbu resornom ministarstvu

Gimnazija Kotor

Nakon što je v.d. direktorica kotorske gimnazije Slavica Stupić odbila nalog Uprave za inspekcijske poslove da ukloni poster Svetog Save iz jezičkog kabineta, Prosvjetna inspekcija juče je donijela rješenje u kojem joj naređuje da to učini, rečeno je Pobjedi iz te ustanove.

Stupić je Pobjedi kazala da će se na to rješenje inspekcije da se požali drugostepenom organu, odnosno Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Uprava za inspekcijske poslove naložila joj je prošlog mjeseca da ukloni sliku Svetog Save iz kabineta crnogorskog-srpskog-bosabskog-hrvatskog jezika, dok je Stupić poručila da, dok je ona na čelu gimnazije, slika neće biti uklonjena.

“Direktorica škole je u roku koji joj je dala inspektorka pisano obavijestila istu da nije postupila po ukazivanju iz zapisnika i otklonila ukazanu nepravilnost, tako da je prosvjetna inspektorka donijela rješenje, sa rokom izvršenja, kojim je odgovornom licu subjekta nadzora naredila da otkloni utvrđenu nepravilnost”, kažu iz Inspekcije.

Inspekcija je obišla kotorsku gimnaziju krajem prošlog mjeseca postupajući po inicijativi izvršne direktorice Centra za građansko obrazovanje Daliborke Uljarević, koja je kazala da su im se obratili roditelji učenika te škole, rekavši da se u jednoj od prostorija ustanove nalazi istaknuta slika Svetog Save, te da se djeca drugih vjeroispovijesti ne osjećaju prijatno tokom boravka u tom kabinetu.

“Konstatovano je da je v.d. direktorica Slavica Stupić pokazala prostoriju prosvjetnoj inspektorki, odnosno kabinet 201 CSBH jezika i književnosti, gdje je iznad table, pored grba Crne Gore, istaknuta i slika Svetog Save, koja se, prema izjavi predmetne profesorice Ljiljane Čolan, nalazi na zidu dugi niz godina. V.d. direktorica Slavica Stupić dala je pisanu izjavu u vezi sa navodima iz inicijative, koja je sastavni dio ovog zapisnika”, navode iz Inspekcije.

Inspekcija se donoseći ovo rješenje pozvala na član 5 stav 1 i 2 Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju.

Međutim, u ranijim izjavama za medije Stupić je kazala da se slika tu nalazi 38 godina, te da nikome nije zasmetala sve ove godine.

“Tako da sam je na tom istom mjestu i zatekla kada sam imenovana za v.d. direktorice. Član 83, stav 1, tačka 14 Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju na koji se poziva Uprava za inspekcijske poslove, a tiče se mogućnosti razrješenja direktora ukoliko dozvoli političko organizovanje i djelovanje ili religijsko djelovanje u ustanovi javnog obrazovanja, u ovom slučaju apsolutno nije primjeren, jer nijedan od mojih prethodnika nije bio razriješen zbog te slike, niti je ijedan inspekcijski nadzor za CSBH jezik i književnost ikada ustanovio da ta slika ugrožava djecu, te da se zbog nje osjećaju neprijatno”, pojasnila je ona ranije.

Najčitanije