14.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Eksploatacija šljunka može ugroziti vodosnabdijevanje primorja

Regionalni vodovod

U kratkom vremenskom periodu izvorište Bolje sestre smanjilo svoju izdašnost za skoro dvije trećine, što predstavlja veliki problem i može ugroziti snabdijevanje primorja, kazao je v.d. direktora Direktorata za ekologiju Dušan Bugarin, gostujući u emisiji Link RTCG.

On je naglasio da je do toga dovela eksploatacija šljunka i devastacija obale Morače. Govoreći o tome da u segmentu zaštite životne sredine nije urađeno dovoljno, saopštio je da će svi koji su napravili propuste u prethodnih 30 godina biti targetirani.

Bugarin je istakao da je Direktorat pokrenuo studiju koja će pokazati da li su vodoizvorišta ugrožena zbog eksploatacije šljunka.

“U kratkom vremenskom periodu došlo je do toga da je izvorište Bolje sestre smanjilo svoju izdašnost za skoro dvije trećine, što predstavlja veliki problem i može ugroziti snabdijevanje  primorja. Definitivno je eksploatacija šljunka i devastacija obale morače imala uticaja na izdašnost izvora Bolje sestre”, kazao je on.

Naglasio je da se to negativno odrazilo na sve segmente životne sredine.

“Već smo pokrenuli određene mjere. U toku je studija, uključili smo i međunarodne eksperte koji će nam do marta 2022. godine  dati smjernice kako bismo naše veliko blago zaštitili”, istakao je Bugarin.

U upravljanje otpadom uložiti 350 miliona eura 

Da bi unaprijedili stanje, do 2035., po direktivama EU potrebno je uložiti preko 350 miliona eura oblast upravljanja otpadom.

“To je najbolji presjek kakvo je stanje u toj oblasti kod nas”, kazao je on.

Istakao je da se planira smanjenje plastike u otpadu.

“Planira se zabrana upotrebe jednokratne plastike i upotreba kesa. biće dozvoljene samo tanke kese za voće koje su razgradive”, kazao je on.

Time ćemo smanjiti plastiku u otpadu.

“To je u Crnoj gori jedan od glavnih problema jer čak 60 odsto otpada je upravo plastika”, kazao je Bugarin.

Rekao je da Ministarstvo radi na tome da obezbijedi novac za rješavanje problema.

“Pokušaćemo da dovedemo neko od vodećih preduzeća za reciklažu da investiraju u Crnu Goru”, istakao je Bugarin.

Izvor:RTCG

Najčitanije