16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Disney zainteresovan za kupnju najvećeg kruzera na svijetu koji je umalo završio u rezalištu

Kruzer – Global-dream-Foto: gCaptain

Likvidacija Genting Hong Konga se nastavlja, a njemački izvori navode da je Disney bacio oko na jedan od Gentingovih nedovršenih kruzera, Global Dream. Brod se gradio u brodogradilištu MV Werften, jednoj od Gentingovih podružnica sve do početka ove godine, kada je Genting bankrotirao.

Disney je u pregovorima s Christophom Morgenom, stečajnim upraviteljem za MV Werften, a zainteresirani su za kupnju nedovršenog broda od 208.000 bruto tona kako bi se proširili na azijsko tržište.

Prema izvornim specifikacijama, brod je trebao biti dugačak 340 metara, a trebao je moći primiti oko 9.500 putnika i više od 2.000 članova posade. Time je Global Dream, koji je dovršen tek 75%, trebao postati najveći kruzer na svijetu po kapacitetu, iako je njegova bruto tonaža manja od kruzera klase Oasis Royal Caribbeana. Brod je dizajniran posebno za azijsko tržište, s većim kabinama namijenjenima za četiri osobe, a trebao je imati i najveći tobogan na svijetu i golemi kasino.

VIDEO: Nesuđeni najveći kruzer na svijetu isplovit će iz njemačkog brodogradilišta na svoje prvo putovanje – u rezalište

Njemački medij NDR izvještava da Disney namjerava preuzeti upravljanje Global Dreamom u Aziji. Posao dovršavanja plovila najvjerojatnije će preuzeti njemački brodograditelj Meyer Werft. Brod bi trebao biti dovršen do 2024. godine, a projekt bi također osigurao posao za 950 bivših zaposlenika MV Weftena.

Ako Disney kupi brod, cijeli posao dovršavanja plovila bit će puno kompliciraniji. Mnogo toga u dizajnu interijera broda, ali i njegova eksterijera morat će se promijeniti kako bi se uklopili u imidž Disneyjeve marke, piše FleetMon.

U bivšem Gentinogovom brodogradilištu MV Werften, koje se pretvara u remontno brodogradilište njemačke mornarice, u tijeku su radovi na rezanju drugog Global Dream kruzera. Ukupno će se reciklirati oko 17.500 tona čelika, piše The Maritime Executive.

Likvidacija Genting Hong Konga i Dream Cruisesa se nastavlja, a trenutno se radi na prodaji preostalih brodova za krstarenje, koji su svi i dalje zadržani do isplate dugova. Njemačka grupa Seaside Hotels nedavno je kupila Crystal Mozart, brod za riječna krstarenja od 120 metara i kapaciteta od 150 putnika. Brod će ponovno zaploviti 2023. pod imenom Riverside Mozart.

Još uvijek se traže kupci za četiri dodatna broda za riječna krstarenja koje je izgradio Crystal Cruises te za preostala dva kruzera Dream Cruisesa. World Dream je na mrtvom vezu u Singapuru, a Explorer Dream u Port Klangu u Maleziji. Još osam kruzera je prodano, dok su četiri završila u rezalištu. Brend je prodan Limu Kok Thayu, milijarderu koji je pokrenuo kruzing kompaniju Resort World Cruises s jednim brodom, Genting Dream.

Najčitanije