10.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Povodom Dana Opštine Herceg Novi – izložba i svečana akademija u čast Desanke Maksimović

Izložba i svečana akademija u čast Desanke Maksimović

Izložbom fotografija i dokumenata iz fundusa Zadužbine Desanke Maksimović iz Beograda i svečanom akademijom u petak je u Institutu „Dr Simo Milošević“ obilježen jubilej – 125 godina od rođenja velike pjesnikinje, u okviru književnog programa svečanosti povodom 28. oktobra, Dana Opštine Herceg Novi.

Maksimović bila je počasna stanovnica Igala i rado viđen gost, a u poslednjim godinama svog života često je boravila u Institutu Dr Simo Milošević gdje je se uvijek rado sjećaju, kazala je predsjednica SPKD Prosvjeta Olivera Doklestić.

„U starom objektu imala je svoju sobu na desetom spratu, a stariji radnici je pamte kao dragu osobu, uvijek punu humora i šarma. Takva je i bila – neposredna, draga, mila, rado viđena u školama“, kazala je Doklestić i dodala da je izložba u holu Instituta plod rada kustosa Mirjane Stanišić, sekretara Zadužbine Desanke Maksimović u Beogradu, ustanove sa kojom su priredili dvodnevne svečanosti u Herceg Novom.

Postavku izložbe čini izbor iz zaostavštine pjesnikinje kojima predstavljaju njene veze sa Crnom Gorom, kazala je Stanišić.

„To su prepiska iz perioda boravka u Institutu Dr Simo Milošević, podsjećanje ne njene lirske razgovore sa Njegošem i svečanost dodjele Njegoševe nagrade, zatim priča o prijateljstvu sa pjesnikom Radovanom Zogovićem. O Desankinoj velikodušnosti, spremnosti da pomogne i hrabrosti da ostane njegov jedini prijatelj bez uzmicanja, kada je njemu bilo zabranjeno da radi, svjedoči i Radovanova posveta na poklonjenoj knjizi. Njegoševa nagrada koja je dodjeljena Desanki Maksimović 1984. godine za knjigu poezije Slovo ljubavi, zbog bolesti je uručena godinu kasnije, a pjesnikinja je cijeli nemali novčani iznos od nagrade poklonila bibliotekama u Crnoj Gori“, istakla je Stanišić.

Izložba i svečana akademija u čast Desanke Maksimović

Stihove iz svoje zbirke pjesama govorila je profesor književnosti, mlada pjesnikinja iz Herceg Novog, Teodora Kovač.

Nakon izložbe je uslijedila svečana akademija u kongresnoj sali Instituta, a programi će biti završeni danas naučnim skupom „Desanka Maksimović, zavještanje srca, između zemlje, neba i mora“ koji se održava u Kući nobelovca Iva Andrića.

Otvaranju izložbe je prisustvovao i konzul Republike Srbije u Herceg Novom Mićo Rogović i sekretarka za kulturu i obrazovanje Ana Zambelić Pištalo.

Organizatori programa su Srpsko prosvjetno i kulturno društvo Prosvjeta Herceg Novi u saradnji sa Zadužbinom Desanke Maksimović u Beogradu, a uz podršku Opštine Herceg Novi, Sekretarijata za kulturu i obrazovanje, Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, Uprave za dijasporu i Srbe u regionu, kao i prijatelja manifestacije.

Najčitanije