24.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Dječji dom Mladost u Bijeloj u doba korone: Trude se da nastave za uobičajenim obavezama

Dječiji dom Bijela

U Dječjem domu Mladost u Bijeloj život se nastavlja uprkos pandemijij corona virusa.

Prije svega bilo je potrebno zaštiti djecu od zaraze, pa su na početku pojave virusa zabranjene sve posjete Domu, a štićenici ne smiju napuštati objekat, ističe v.d. director te ustanove Janko Labović.On objašnjava da su na sve ulaze u objektu postavljeni otirači sa dezinfekcionim sredstvom, kao i aplikatori za dezinfekciju ruku.”Bilo je poteškoća da našim štićenicima objasnimo zašto ne smiju napuštati objekat, ali nit u nema problema”, kaže Labović.

Sigurnost i zdravlje djece i mladih je na prvom mjestu, ali život ne smije stati. Zato je za oko 70 toro školaraca organizovano onlajn učenje.

VD Direktor Doma Janko Labović

Nakon početnih teškoća u prvoj sedmici, sada uspješno prate gradivo u grupama od po desetak učenika različitog uzrasta.

Labović objašnjava da svaka grupa ima računar, što to nije dovoljno, ali 24 oro satnim angažovanjem vaspitača postižu da školarci prate nastavu i završavaju domaće zadatke.

Vaspitačica Tanja Škobalj

O tome svjedoči i vaspitačica Tanja Škobalj. “Pored naših “ redovnih” radnih obaveza sada imamo I dodatne oko online učenja.”, navodi Škobalj. Objašnjava da u porodici roditelji brinu o učenju dvoje troje djece, a jedan vaspitač o desetoro. “Treba ispratiti predavanja i domaće zadatke iz matematike, bilogije, istorije,…”, navodi Škobalj. Ističe da je dobra saradnja sa osnovnom školom Orjenski bataljon u Bijeloj čiji im nastavnici pomažu da lakše rješavaju problem. Štićenici Doma uglavnom pohađaju osnovnu školu u Bijeloj.

“Trudimo se da sve odradimo i niko od nas neće poći kući, iako I mi imamo porodice I djecu, dok sve ne zavšimo u Domu”, poručuje Tanja.

Dječiji dom Bijela

U Dječijem domu Mladost  dom je našlo 89 toro djece i mladih. Neki vaspitači sun a bolovanju, neki u izloaciji, pa bi im u ovim okolnostima dobro dosla pomoć . Nadaju se da će im dozvoliti da na odredjeno vrijeme prime nove radnike, prije svega vaspitače.

/S.Kosić/

Izvor:S. Kosić

Najčitanije