17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Marković predstavio paket mjera podrške privredi i građanima

Duško Marković

Predsjednik Vlade Duško Marković danas je u obraćanju građanima kazao da je  da je Vlada pripremila paket ekonomskih mjera, u cilju pružanja podrške privredi, zaposlenima i ugroženim građanima.

PAKET MJERA:

*Subvencije za zatvorene djelatnosti za april i maj 2020. godine u iznosu od 70 odsto minimalne zarade i 100 odsto poreza i doprinosa na minimalnu zaradu za svakog registrovanog zaposlenog u sektorima koji su usljed mjera za suzbijanje epidemije morali biti zatvoreni;

  • Subvencije za ugrožene djelatnosti za april i maj u iznosu od 50 odsto bruto iznosa minimalne zarade za svakog registrovanog zaposlenog u sektorima čiji je rad ugrožen usljed mjera za suzbijanje epidemije;
  • Subvenciju za zarade zaposlenih na plaćenom odsustvu za april i maj u iznosu od 70 odsto bruto minimalne zarade za svakog zaposlenog koji je morao ostati kući zbog čuvanja djeteta mlađeg od 11 godina;
  • Subvencije za zarade zaposlenih u karantinu ili izolaciji takođe za april i maj 2020. godine u iznosu od 70 odsto bruto minimalne zarade za svakog zaposlenog koji je morao biti u karantinu ili samoizolaciji;
  • Subvencije za novo zapošljavanje u iznosu od 70 odsto bruto minimalne zarade u trajanju od 6 mjeseci za preduzetnike, mikro, mala i srednja privredna društva koja evidentiraju nove zaposlene u mjesecu aprilu, a koji su istovremeno bili evidentirani kao nezaposlena lica na Zavodu za zapošljavanje Crne Gore.
    Subvencije koje država na ovaj način daje kroz podršku privredi i građanima izuzete su od prinudne naplate.

Ove mjere uključuju i olakšice za građane i olakšice za pospješivanje likvidnosti.

Vlada će zadužiti Investiciono-razvojni fond da dizajnira nove kreditne linije na način da dopunjavaju ove Vladine mjere.

Državni organi, organi državne uprave, ustanove i drugi subjekti koji vrše javna ovlašćenja, a čiji je osnivač Crna Gora, kao i privredna društva u kojima je država većinski vlasnik kapitala, nakon usvajanja mjera zatražiće odlaganje izvršenja koja su pokrenuta po njihovom predlogu, za vremenski period od 60 dana, za privredne subjekte u djelatnostima čiji je rad u cilju suzbijanja epidemije zabranjen naredbom Ministarstva zdravlja.

Svi energetski subjekti oslobodiće od plaćanja fiksnog dijela računa za utrošenu električnu energiju, za mjesece april, maj i jun, privredna društva u djelatnostima čiji je rad zabranjen naredbom Ministarstva zdravlja

Paralelno, poručio je Marković,  Elektroprivreda će duplirati iznos za subvencije računa za struju socijalno ugroženim domaćinstvima za vrijeme trajanja mjera.

Svaki zatraženi povraćaj PDV-a će se realizovati u roku od najvise 45 dana, a Uprava carina će limit izloženosti carinske garancije za odloženo plaćanje carinskog duga produžiti sa 30 na 60 dana za mjesece april i maj za privredne subjekte u djelatnostima čiji je rad zabranjen nardbom Ministarstva zdravlja u cilju suzbijanja epidemije.

“Ovaj paket mjera uključuje i podršku za sektor poljoprivrede i ribarstva, o kojima smo vodili računa i prilikom donošenja preporuka za suzbijanje epidemije, sa ciljem omogućavanja poljoprivrednih radova u realno mogućim rokovima”, istakao je premijer.

Naveo je d od setora poljprivrede očekuju snažan doprinos oživljavanju ekonomskih aktivnosti, i zbog toga je Vladino opredjeljenje da se pored više nego izdašnog Agrobudžeta, poljoprivreda dodatno podrži kroz:

Jednokratnu pomoć privrednim ribarima; Plaćanje doprinosa osiguranicima po osnovu poljoprivrede; Jednokratnu podršku korisnicima staračkih naknada; Podršku kupovini domaćih proizvoda; Podršku plaćanju proizvoda domaćim proizvođačima u roku od 15 dana; Povoljne kredite za nabavku obrtnih sredstava I plaćanje kamate korisnicima tih kredita u grejs periodu; Avansnu uplatu 80% pojedinih premija.

“Dodatna podrška poljoprivredi označiće i nastavak politike ravnomjernog regionalnog razvoja, sa posebnim fokusom na Sjever Crne Gore. Na kraju, Vlada će obezbijediti i jednokratnu pomoć u iznosu od 50 eura svim nezaposlenim licima na evidenciji Zavoda za zapošljavanje koja ne ostvaruju novčanu naknadu ili materijalno obezbjeđenje”, istakao je Marković.

Premijer je rekao da je suština svake od ovih mjera da podrži zaposlenog koji radi i želi da stvara; i privrednika koji poštuje državu i njene ekonomske napore, čuvajući pritom svoje zaposlene.

Da očuvamo ono što imamo, brži oporavak ekonomije

“Svaki euro koji uložimo kroz ovaj paket mjera mora da doprinese očuvanju onoga što imamo, i stvori pretpostavke za brži oporavak ekonomije i životnog standarda svakog građanina i njegove porodice. Crna Gora je u posljednjih nekoliko godina krupnim koracima koračala uzlazno, potvrđujući svoju sposobnost da se održivo razvija i da upravlja procesima sveukupnog prosperiteta. Naša dužnost je da učinimo sve kako bismo osigurali izlazak iz krize koja je zadesila cio svijet pa i Crnu Goru i njene građane. Zbog toga, ovaj paket mjera drugi je i siguran sam još veći i snažniji korak Vlade ka tom cilju. Zato vjerujem da će naš predlog, koji obuhvata brigu za preko 100 hiljada zaposlenih i više hiljada preduzetnika, mikro, malih i srednjih preduzeća, zadobiti pozitivan odgovor dobronamjernih, onih koji prepoznaju značaj i obuhvat ovih mjera, dakle svih koji razumiju trenutak u kojem se nalazimo. Ovo je početak sveobuhvatnih ekonomskih mjera koje ćemo postepeno preduzimati kako bi naša ekonomija nastavila putem kojim je do sada išla. A to je put napretka i boljeg života. Put oporavka neće biti lak, ali vas uvjeravam, i iz ovoga ćemo izaći jači! ZAJEDNO ZA CRNU GORU, UJEDINJENI ZA SVE NJENE GRAĐANE!“, jasan  je predsjednik Vlade.

Ima neodgovornih

Marković je danas poručio da Crna Gora nastavlja uspješno da se nosi sa epidemijom koja je ugrozila i paralisala čitav svijet.

“To pokazuju informacije i analize svih domaćih i međunarodnih institucija i ja želim da se, još jednom, zahvalim svim građanima Crne Gore koji su pokazali visok nivo svijesti i odgovornosti u ovom teškom vremenu. Nažalost, svjedočimo i neodgovornosti manjeg broja ljudi koja može da ugrozi ciljeve koje je država postavila; i da poništi žrtvu, odgovornost i patriotizam ogromne većine građana. Žrtvu i odricanje, pored ostalih, stanovnika Tuzi, mještana sela Biokovac u opštini Bijelo Polje, žitelja romskog naselja na Koniku. Sada svako bez izuzetka mora biti svjestan da se nalazimo u najvažnijem periodu za očuvanje zdravlja svih nas”,  kazao je predsjednik Vlade.

Disciplina mora biti nametnuta

Premijer Marković je ukazao da je značaj doprinosa svakog građanina i svake građanke u suzbijanju epidemije danas presudan, jer on znači priliku za svakoga od nas da izbjegne virus, i obratno – opasnost da svako bude zaražen ako ne poštujemo pravila i lično ne doprinesemo kolektivnoj zaštiti.

“Zbog toga, disciplina mora biti nametnuta svima koji se nijesu povinovali naredbama i uputstvima. Radi nas samih, naše djece, naših porodica. Zato institucije za sprovođenje zakona moraju u narednim danima biti odlučne i dosljedne kao nikada do sada. Pored svega ovoga, teret građana se umnožava kad naš čovjek, pored brige o zdravlju, mora da razmišlja kako da prehrani porodicu, a poslodavac kako da obezbijedi plate za svoje zaposlene”, jasan je premijer.

Kako dodaje, obaveza Vlade je da, u redovnim okolnostima, obezbijedi ambijent za razvoj ekonomije i bolji standard svojih građana.

“Međutim, pravo na pristojan život svakoga od vas, i u situaciji u kojoj smo se našli, takođe je posao države. Iz tog razloga, zatražio sam od ekspertskog tima da pripremi predlog ekonomskih mjera koje će biti prilagođene ovom trenutku i usmjerene ka onima kojima su najpotrebnije”,  istakao je premijer.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije