15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Dobrotska čipka predstavljena na 3. Izložbi čipke u Sikirevcima (Slavonija)

Izložba čipke u Sikirevcima-Predsjednik udruženja Mato Galović sa Moškov i Vučetić – foto Boka News –

Na 3. Izložbi čipke koja se održava u Sikirevcima- Slavonija (Hrvatska) od 27. do 29. septembra, poznate čipkarice iz Kotora, Mila Moškov i Slađana Vučetić predstavile su Dobrotsku čipku.

Izložba je svečano otvorena u petak u organizaciji Udruge “Sikirevački motivi”, kao nosioc nematerijalnog kulturnog dobra “Umijeće izrade sunčane čipke – motiva”.

Uz sikirevački motiv, izložene su čipke iz Dobrote – Kotor, Lepoglave, Paga, Trga kraj Ozlja, svetomarska čipka, čipka iz Krašića, Križevaca, Vinkovaca, Bjelovara.

Izložba čipke u Sikirevcima – Slavonija foto Boka News

Svoje će čipke pokazale su i čipkarice iz Oštre Luke i Tešnja (BiH), te čipkarice iz Slovenije, Crne Gore i Češke.

“Dobrotska čipka izazvala je veliko interesovanje brojne publike na otvarnju. Posjetioci su se interesovali o istorijatu naše čipke, na koji način radimo, koji konac koristimo, o motivima… Izuzetno smo zadovoljni organizacijom festivala i prijemom, kao i načinom na koji je predstavljena Dobrotska čipka. Ovom prilikom zahvaljujemo se TO Kotor koja nam je pomogla kako bi učestvovali na ovoj izložbi, kao i Zajednica Italijana iz Kotora” – kratko nam je kazala Mila Moškov.

Podsjetimo naše čipkarice Moškov i Vučetić u junu su predstavile Dobrotsku čipku na Međunarodnom festivalu čipke na Pagu (Hrvatska).

Izložba čipke u Sikirevcima – Slavonija

3. Izložbu čipke su podržali Opština Sikirevci i Brodsko-posavska županija, a uvrštena je i u program Ministarstva kulture “Dani Europske baštine 2019”.

Najčitanije