15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Donacija Porto Montenegra za program “Brižne porodice” u Tivtu

Program brizne porodice

Predstavnici kompanije Adriatic Marinas – Porto Montenegro donirali su Udruženju Roditelji neophodnu kompjutersku opremu kako bi uspješno realizovalo program roditeljstva Brižne porodice u Tivtu. Udruženje Roditelji ovaj program u Tivtu prvi put sprovodi od ovog oktobra, a namijenjen je roditeljima sa područja ove opštine.

Program je osmišljen tako da tokom tri mjeseca roditelji usvajaju brojne vještine i znanja u vezi sa roditeljstvom, kako bi riješili konkretan problem u odnosu sa djetetom, poboljšali kvalitet svog odnosa sa njim, uspostavili pravila i granice na adekvatan način i slično. Posebno se preporučuje porodicama koje su u krizi, siromašne ili se suočavaju sa sličnim izazovima.

Ciklus programa na primorju, koji će voditi psihološkinje psihološkinje Ivana Vukšić i Katarina Vukadinović, počinje danas. Program Brižne porodice, do skoro poznat pod nazivom Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje, udruženje Roditelji realizuje već tri godine, uz podršku UNICEF-a i EU u Crnoj Gori.

“Sastanci će biti održavani svakog utorka, od 18 do 20 sati, a prostor za rad obezbijedila Opština Tivat. Osim toga, povremeno će se praktikovati i telefonsko savjetovanje, naročito ukoliko se roditelj suočava sa dodatnim poteškoćama ili ima nedoumica u vezi sa načinom na koji izvodi zadatke”, kazala je Kristina Mihailović iz Udruženja Roditelji.

Ovaj program razvijen je i prethodno testiran u mnogim zemljama svijeta kroz saradnju između SZO, UNICEF-a, Univerziteta u Kejptaunu i Univerziteta Stelenboš u Južnoj Africi, Univerziteta Oksford i Univerziteta Bangor u Velikoj Britaniji. Pored Crne Gore, ovaj program sprovodi se u Evropi u Češkoj, Sjevernoj Makedoniji, Moldaviji i Rumuniji. Do sada je u programu učestvovalo gotovo 500 roditelja djece, uzrasta od 2 do 9 godina iz Podgorice, Nikšića, Bijelog Polja, Berana i Cetinja.

Najčitanije