15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Donatorsko veče povodom osnivanja DVD Luštica 7. juna

Luštica – Foto Anton Marković Gula

Nakon prošlogodišnjih požara koji su zadesili naš grad i okruženje, a u kojima je veliku štetu pretrpjelo poluostrvo Luštica, Opština Herceg Novi, Služba zaštite i spasavanja i mještani Luštice inicirali su osnivanje Dobrovoljnog vatrogasnog društva Luštica. Tim povodom, a sa namjerom da Društvo bude što bolje opremljeno i spremno na reagovanje u slučaju potrebe, u četvrtak 7. juna će na Žanjicama biti organizovano donatorsko veče.

Podsjećamo, prošlog ljeta su više od dva mjeseca bjesnili požari širom naše opštine, a najveću štetu pretrpjelo je poluostrvo Luštica. Veća materijalna šteta izbjegnuta je i nije bilo ljudskih žrtava zahvaljujući nadljudskim naporima profesionalnih pripadnika bokeških službi zaštite i spašavanja, asistenciji službi iz drugih opština i država, nesebičnoj i hrabroj pomoći nemalog broja dobrovoljaca i mještana.

Imajući sve ovo u vidu, a sa ciljem da se u budućnosti djeluje spremnije u vanrednim okolnostima, Opština Herceg Novi, Služba zaštite i spasavanja i mještani ujedinili su se oko ideje osnivanja DVD Luštica.

Da bismo odgovorili predstojećim izazovima i smanjili rizike, Luštici je bilo neophodno vatrogasno društvo. Sada, kada je ovaj uslov ispunjen i formirano Društvo koje broji dvadesetak članova, potrebna su sredstva za osposobljavanje i stručno obučavanje kadra, nabavku lične i kolektivne opreme, adekvatan specijalizovani vozni park, kao i prostorije koje zadovoljavaju potrebe Vatrogasnog doma. Dio navedenog je već obezbjeđen zahvaljujući Opštini i određenim lokalnim privrednicima, dio je u procesu nabavke, ali neke stavke i dalje nedostaju.

Imajući sve ovo u vidu, u četvrtak, 07. juna na Žanjicama će biti organizovano donatorsko veče čiji je cilj prikupljanje sredstava za dodatno opremanje DVD Luštica. Pozivamo sve koji su u mogućnosti da podrže rad DVD Luštica, da prisustvuju donatorskoj večeri u restoranu „Porto“, od 17 sati.

Podsjećamo, ovo je drugo dobrovoljno vatrogasno društvo koje Herceg Novi dobija za samo godinu dana. U januaru ove godine osnovan je DVD Bijela, čime je realizovana ideja stara gotovo deceniju, a u namjeri da bude unaprijeđena civilna zaštita Herceg Novog i svih koji u njemu borave.

Najčitanije