11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Fešta “Kotorska pašta” čuvar gastro kulture

Gastro manifestacija koja promoviše i čuva od zaborava tradicionalni recept kotorske krempite “Kotorska pašta 4” održana je u subotu u Kotoru na Pjaci od kina.

Na fešti je posluženo oko 900 krempita po staroj kotorskoj recepturi, a za dobro raspoloženje pobrinuo se kotorski bend „Tri kvarta“.

,,Sa zadovoljstvom mogu konstatovati da već četvrtu godinu zaredom organizujemo manifestaciju „Kotorska pašta“. Imamo podršku Turističke organizacije i Opštine Kotor, Nacionalne turističke organizacije i kulturnih organizacija. Krempite su radile Melita Nikolić, Branka Radenović i pekara „Drašković“ iz Kotora ” – kazala je organizatorica i predsjednica MZ Stari grad Dragana Knežević.

Na istorijat krempite u Kotoru, kako je stigao recept, u kojim lokalima se mogla degustirati, kako se spremala, podsjetila je voditeljica programa Slađana Vučetić.

Kotorska pašta 4

„Gastro manifestacije privlače turiste na neku destinaciju, odnosno gradovi i mjesta su po njima prepoznatljivi. Bez obzira na to dali mi mislimo da je krempita nastala u Kotoru, ili je ona originalni recept ili je pozamljena iz neke kuhinje, činjenica je da se ona ovdje čuva vjekovima. Upravo zahvaljujući ovakvim događajima turisti saznaju, otkrivaju što je ovdje tradicionalno, autentično, otkrivaju gastro ponudu i prepoznaju ovo kao nešto autentično. Svi restorani u Kotoru u svojoj ponudi imaju kotorsku krempitu. Ova manifestacija se tradicionalno se organizuje u predsezoni,  na ovaj način želimo pokazati da Grad već sada živi, da imamo posjećenost i da nudimo sadržaje za turiste i u ovo doba godine“ kazala je za naš portal Ana Nives Radović direktorica TO Kotor.

Kotorska pašta 4

Pokrovitelj manifestacije je Opština Kotor, a sponzor Turistička organizacija Kotor.

Više fotografija na našoj facebook strani.

Izvor:M.M

Najčitanije