18.4 C
Kotor

Slušaj online radio

DPS Herceg Novi: Koaliciona vlast kao dio pravoslavne Crkve Srbije

Herceg - Novi - foto Boka News
Herceg – Novi – foto Boka News

Ovolika doza potčinjenosti pravoslavnoj Crkvi Srbije od strane lokalne vlasti nije i neće biti slika multietničkog, multivjerskog, multinacionalnog i, prije svega, građanskog Herceg Novog, ocijenili su u Opštinskom odboru Demokratske partije socijalista (DPS) Herceg Novi, komentarišući pripreme za dolazak srpskog patrijarha Porfirija u taj grad.

U novskom DPS-u su kazali da multietnički, multivjerski i multinacionalni Herceg Novi, “kako ga po potrebi, nazivaju vršioci lokalne vlasti u Herceg Novom”, ovih dana pokazuje pravo lice te vlasti.

Po drugi put, u nepunih mjesec dana, čelnik pravoslavne Crkve Srbije, posjećuje Herceg Novi.

Njegov dolazak, napominju u DPS-u, prati odgovarajuća ikonografija, zatvaranje saobraćaja u pojedinim ulicama i uključenost, kako kaže jedan od predstavnika pravoslavne Crkve Srbije u Herceg Novom, od najstarijeg do najmanjeg na čelu sa predsjednikom Opštine Stevanom Katićem i njegovom administracijom.

– Stariji Novljani će se sjetiti da je nešto slično rađeno kada je Tito dolazio u Herceg Novi. Veliki broj tih starijih iskustvo iz tog doba, danas kao veliki vjernici, primjenjuju u ovoj prilici. Pored uobičajnih vjerskih događanja, upriličeno je i, po drugi put najavljeno, obilježavanje 640 godina od osnivanja Herceg Novog. Ne željeći da ulazimo u istorijografiju, porijeklo i život osnivača Herceg Novog, bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića ne možemo da ne primijetimo prisvajanje simbolike od strane pravoslavne Crkve Srbije – navedeno je u saopštenju DPS-a Herceg Novi.

DPS HN

Ambicije koje se pokazuju kroz sve što prati dolazak čelnika pravoslavne Crkve Srbije u Herceg Novi, kako kažu u toj partiji, definitivno deklarišu koalicionu vlast u Herceg Novom kao jednovjersku, jednonacionalnu i poltronsku.

– Ovolika doza potčinjenosti pravoslavnoj Crkvi Srbije od strane lokalne vlasti nije i neće biti slika multietničkog, multivjerskog, multinacionalnog i, prije svega, građanskog Herceg Novog. Ona samo treba da svim građanima pokaže ko zapravo vodi Herceg Novi i da njegovo posrnuće, u svakom pogledu, je rezultat rada onih kojima su dali povjerenje i njihovim nalogodavnica – naglašeno je u saopštenju.

U DPS-u su poručili da građani žele da žive u modernom i savremenom dobu koje je donio 21. vijek.

– Vraćanje u 19. vijek i ponašanje koalicione vlasti u Herceg Novom u skladu sa tim je samo jedna prolazna faza u dugogodišnjoj istoriji Herceg Novog – zaključeno je u saopštenju.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije