10.5 C
Kotor

Slušaj online radio

DPS Herceg Novi: Nismo mi doveli Institut “Dr Simo Milošević” u stanje u kojem se nalazi, već aktuelna vlast

Institut Igalo karantin

Sve je češće prozivanje opozicije na ne reagovanje o stanju u Institutu „Dr Simo Milošević“ u Igalu, saopšteno je iz Demokratske partije socijalista (DPS) Herceg Novi. Sa tim u vezi, kako su kazali iz te partije, ističu da su se trudili da sačuvaju Institut i unaprijede ga koliko su mogli.

-Toliko su često napadali našu partiju za stanje u Institutu kada smo na državnom nivou vršili vlast i kada su naši kadrovi rukovidili Institutom. Za sve to vrijeme, trudili smo se da sačuvamo Institut, unaprijedimo ga koliko smo mogli i uredno izmirivali obaveze prema državi, opštini i zaposlenima – naveli su u saopštenju.

Iz DPS-a napominju da ni jedan centimetar Instituta nije otuđen a nije prošao ni jedan predlog za privatizaciju, jer nije bio kvalitetan i nije garantovao prosperitet i esencijalne vrijednosti Instituta kao nosioca zdravstvenog turizma u Crnoj Gori i Herceg Novom.

-Pravili smo greške. Ali smo čuvali i sačuvali Institut kao zdravstveno-rehabilitacionu ustanovu i njegovu imovinu. Danas, Institut se nalazi u apsolutno negativnom, nejasnom i bezperspektivnom stanju. Dug je, kažu, došao do 30.000.000 eura, račun je blokiran, radnici ne primaju plate, obaveze se ne izmiruju. Sve se češće spominje stečaj i čini nam se bilo kakva privatizacija – naglašavaju u saopštenju.

Za sve to vrijeme, prema njihovim riječima, nema reakcije sindikata Instituta, zaposlenih, a partije i stranke koje vrše vlast u Herceg Novom i Crnoj Gori i upravljaju Institutom, se ne oglašavaju.

-Obećanja koja dobija menadžment Instituta od Vlade i državnih organa o spasonosnoj finansijskoj pomoći ispostavljaju se da su lažna. Odgovornost se prebacuje sa jednih na druge, a propadanje Instituta se nastavlja. Gdje su sada dušebrižnici koji su na sav glas napadali DPS, podmetali nam priče o namještenoj privatizaciji, zloupotrebama… – kazali iz Demokratske partije socijalista HN.

Naglašavaju da je Institut Igalo za Herceg Novi privredni gigant.

-Za Crnu Goru je nosilac zdravstvenog turizma i jedina ustanova koja građanima Crne Gore može da pruža specijalističke vrste pomoći. Sada se pokazuje koliko je neznanje, nemoć i nesposobnost aktuelne vlasti na državnom nivou u pronalaženju rješenja da se pomognem ovom gigantu. DPS iz pozicije u kojoj se trenutno nalazi ne može ništa da uradi – ukazuju u saopštenju.

Kako smatraju, neka rješenja se kao mogućnost nalaze u arhivi Instituta, ali pošto je to nasleđe DPS-a niko neće da pogleda.

-I da ne bi bespotrebno neko reagovao na ovaj tekst da budemo jasni DPS nije doveo Institut u stanje u kojem se nalazi. Dovela ga je aktuelna vlast. Neka sada pokažu sva ona silna znanja i sposobnosti o kojima su govorili građanima, kada su u izbornoj trci napadali DPS, a građani im povjerovali. Vrijeme je majstorsko rešeto. Kad tad istina ispliva na površinu. Institut Igalo je svima nama izuzetno važan. Okupimo se oko tog cilja i zajednički tražimo rješenje, naći ćemo ga. Samo treba ostaviti po strani sujetu i ponuditi saradnju svima koji mogu i žele pomoći. DPS je uvjek spreman na saradnju. Da li su i nosioci vlasti? – zaključuju u saopštenju.

Najčitanije