26.3 C
Kotor

Slušaj online radio

DPS Kotor: Balvanizacija Kotorskog zaliva

DPS Kotor: Balvanizacija Kotorskog zaliva

Praznično raspoloženje je odavno počelo u našem gradu. Počelo je kićenje, koncerti, ali tu nam je i kiša i zatrpani kanali, iako se Komunalno slikama svakodnevnih aktivnosti trudi da dokaže da oni ipak nešto rade. Ali ovo saopštenje nije o njima, iako su nepresušna tema i inspiracija. Ovo saopštenje je više apel građanima da otvore oči i da shvate kuda ide ovaj grad, poručuju iz Opštinskog odbora DPS Kotor.

“Prije nekoliko mjeseci smo svi bili svjedoci postavljanja maloga drvenog objekta za prodaju suvenira u parku “Slobode”. I kad je većina mislila da je to slučajnost, ispostavilo se da se prevarila. “Oslobodioci”, kako su se nazvali samo nekoliko dana kasnije, jer su oslobodili ponte od ležaljki, dozvolili su postavljanje tog objekta sramnog izgleda. Sraman je, jer je baš taj objekat bacio pod noge svu kulturnu baštinu, njeno očuvanje, UNESCO, i sve ono što je našoj trenutnoj opštinskoj vlasti retorički ukras. Sve bi to bilo dobro da smo na tome stali, ali privilegovani i dalje imaju kapije na pontama, a arhitektura, tipska za neki planinski krajolik, se počela širiti po UNESCO zaštićenom zalivu, a nije dio adventa pred novogodišnje praznike.

Ovaj put smo otišli malo dalje, bolje i veće. Zašto ne staviti planinski dom na samom ulazu u kapetansku Ljutu? Naravno, sve to uz uredne dozvole Morskog dobra koji su do dolaska na fotelju isti nazivali Morskim zlom, a tad nijesu ni pomišljali da ovakvom čudu arhitekture daju saglasnost čak ni kao privremenom objektu, što se nadamo da svarno i jeste.

Ne možemo da ne napravimo paralelu svega ovoga sa onim što se dešava u našoj državi. Došli su neki novi momci – oslobodioci i oslobodili nas kulture, načina življenja i svega što je ovaj narod vjekovima stvarao i čuvao.

Za kraj, pozivamo predsjednika Opštine, gospodina Jokića, da se s istim žarom založi za uklanjanje ovih nakaradnih privremenih objekata i izda zabranu za buduće slične objekte, jer ovu provincijalizaciju i planinizaciju Kotora ne smijemo dozvoliti” – kaže se u saopštenju Opštinskog odbora DPS Kotor.

Najčitanije