20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

DPS Kotor: Pametni semafori za Kotorane koji se vrte u krug

Kotor – semafori – foto Boka News

Danas su počeli sa radom “pametni” semafori, da budemo tačniji – sinoć. Nakon više od 20 dana haosa i gužvi koje su napravile opštinske vlasti prekrajajući ulice dočekali smo i dan da navodno brže prolazimo jednom kotorskom ulicom. Da ne bi uvijek krećali sa kritikama, treba pohvaliti volju lokalnog rukovodstva da nešto promijeni. Tako je bilo i sa onim jednim semaforom na rivi, ali ko se više njega sjeća, kaže se u aopštenju Opštinskog odbora DPS-a Kotor.

Nakon pohvale moramo skrenuti pažnju i na par stvari koje tište skoro sve građane i turiste našeg grada, ima ih dosta, ali držimo se za sada saobraćaja i nove ideje. Naime, nikako nam nije jasno zašto su baš radovi za sprovođenje svega što se tiče uvođenja novog režima saobraćaja u blizini gradskog jezgra morali da počnu baš u junu, poručuju oni.

“Svi Kotorani i Kotoranke su još u septembru prošle godine, kada se zatvorio parking na kome je krenula izgradnja hotela, znali da ćemo ovo ljeto biti u problemu vezano za parkiranje, a samim tim i da će saobraćajne gužve, kojih je i onako bilo, biti još veće. Da li se sa svim ovim radnjama moglo početi bar u februaru, čisto da se i lokalno stanovništvo navikne na pravila, a ne da to radimo preko koljena u sred turističke sezone koju od istog tog februara najavljuju kao rekordnu za naš grad?

Takođe nas čudi činjenica da danas na ulicama nije bilo pojačane kontrole saobraćaja u cilju upućivanja učesnika u saobraćaja na nova pravila. Saobraćajnicu od “URCA” do TC “Kamelije” su automobili i dalje koristili kao i do sada. Očigledno da gostovanja po jutarnjim programima i viber grupe koje nam obećavaju da ćemo godišnje ušteđeti 12 dana ( saopštenja u stilu novog polovnog auta) nijesu baš doprle do svih.

Pitamo se i zašto, ako je već napravljena traka za autobuse, danas dozvoljeno autobusima da i dalje po starom običaju goste iskrcavaju i kupe na ulaz od Zavoda za zapošljavanje kad smo već ovoliko trpjeli da se napravi ostrvo za iskrcavanje i par dana bili u nemogućnosti da priđemo gradu jer nije bilo parkinga na Benovu?

Tabačina! Čudi nas i ponašanje saobraćajne i komunalne policije (iako komunalna osim one opomene nema neku veću moć), koja ili nije obaviještena da danas počinje novi režim saobraćaja ili nije bila voljna da radi svoj posao. Svojim (ne)činjenjem i odsustvom sa saobraćajnice na Tabačini danas, jasno su stavili do znanja da ih prijetnje prvog čovjeka grada da će strogo sankcionisati svakog ko ugrožava komunalni red (a valjda je to i saobraćaj) jednostavno ne dotiču. Nesavjesne vozače niko nije imao da upozori, da parkiranjem na potezu od kuće Saulačića i “Lovćen” banke danas prave haos veći nego inače. Ali očigledno da je bitnija priča o skraćenju vremena za 20 do 30 posto (a znamo dobro da je 20) nego sprovođenje svega u djelo.

Pješake, koji i dalje pretrčavaju put mimo pješačkih prelaza i prolaze “kroz” crveno, nećemo ni spominjati jer ni njih nije imao ko da upozori.

Elem, za one koji vole da se bave statistikama, ako nam od Dobrote do Škaljara treba sat vremena u saobraćajnom špicu uz sve pametne semafore nam i dalje treba 48 minuta.

Vratimo se sada na početak, lijepo je što su gradske vlasti napredovale, od jednog semafora na rivi kotorskoj do pametnih semafora od Dobrote do Škaljara, ali isto tako apelujemo da rabotu koju su krenuli da sprovedu da sprovedu do kraja, jer nam je svima cilj da ovaj grad funkcioniše i stoga apelujemo na predsjednika Jokića da mobiliše sve službe kako bi dobili tih 12 dana godišnje, jer u suprotnom su potrošene samo pare i vrijeme građana koji i ovako ne vide prevelik benefit od svega ovoga i stvarno nam se svima čini kao da se Kotorani vrte u krug!” kaže se u saopštenju Opštinskog odbora DPS-a Kotor.

Najčitanije