20 C
Kotor

Slušaj online radio

Dr Popović: Postojeće stanje ne omogućava postizanje značajnijih rezultata za ostvarenje održivog uspjeha pomorskih kompanija, neophodno…

Dr Pavle Popović

Na prostoru Zapadnog Balkana, a time i Crne Gore, postojeće stanje ne omogućava postizanje značajnijih rezultata za ostvarenje održivog uspjeha pomorskih kompanija, ocijenio je doc. dr Pavle Popović, na 20. nacionalnom i 6. međunarodnom naučno-stručnom skupu “Sistem kvaliteta uslov za uspješno poslovanje i konkurentnost”, održanom u periodu od 28. do 30.11. na Kopaoniku.

Predstavnik kompanije “Luka Kotor”AD i profesor Univerziteta „Adriatik” BAR- Fakultet za mediteranske poslovne studije Tivat, dr Pavle Popović, predstavio je svoj rad na temu “Kultura upravljanja operativnim rizicima kao alat i ključna komparativna prednost za stalno poboljšanje procesa u Luci Kotor” (“Culture of operational risk management as tool and key comparative advantage for a permanenet process improvement in PORT OF KOTOR”) i ukazao na potrebu formiranja Međunarodnog instituta za poslovnu inteligenciju i održivi uspjeh (IBISS).

“Osnovne karakteristike postojećeg stanja u zemljama Zapadnog Balkana govore o nedovoljnoj povezanosti istraživačkih i konsultantskih organizacija i nivou kompetentnosti pojedinačnih pomorskih kompanija za realizaciju složenih i vrlo zahtjevnih projekata”, kaže profesor Popović.

Nedovoljan je i nivo prepoznatljivosti pomorskih kompanija u međunarodnom okruženju i budžet istraživačkih organizacija za pokretanje i učestvovanje u složenim i zahtjevnim projektima.

“Nedovoljno precizno su utvrđene potrebe za podršku poslovnoj inteligenciji u okruženju, nedovoljno je razvijena svijest u zemljama Zapadnog Balkana o značaju održive izvrsnosti u poslovnim i drugim organizacijama javnog sektora, a nedostaje i znanja u poslovnim i organizacijama javnog sektora za njihov održivi uspjeh”, istakao je Popović.

On je ukazao i na nedovoljnu povezanost javnog i privatnog sektora u istraživanjima i korišćenju postojećih naučno – stručnih kapaciteta, nepostajanje većih naučno – stručnih infrastruktura za realizaciju projekta i nedovoljno znanja za razvoj složenih i multidisciplinarnih međunarodnih projekata.

Profesor Popović je tim povodom predložio formiranje Međunarodnog institiuta za poslovnu inteligenciju i održivi uspjeh (IBISS)

Dr Pavle Popović

Motivi za osnivanje IBISS-a , istakao je između ostalog dr Popović, zasnovani su na neispunjenju potreba, zahtjeva i nedostatku resursa, narasloj svijesti da se samo kroz sinergiju svih učesnika može ostvariti održivi uspjeh pomorskih kompanija u regionu Crne Gore i Zapadnog Balkana, potrebi bržeg i značajnijeg uključivanja u međunarodne projekte i istraživačko-razvojne mreže i klastere, uključivanju institucija i istraživača iz naučnog okruženja, razvoju kapaciteta za istraživanje potreba pomorskih kompanija u Crnoj Gori i okruženju, razvoju kapaciteta za efektivno dizajniranje i vođenje projekata, kako regionalnih, tako međunarodnih ,angažovanje istaknutih naučnika i stručnjaka iz regiona, mapiranju naučnog potencijala regiona u međunarodnim okvirima, poboljšanju finansijskog statusa naučno-stručnih radova, angažovanju mlađih istraživača, formiranju alijansi i to posebno za peer-to-pear projekte.

“Aktivnosti IBISS-a su u širokoj oblasti podrške organizacijama (pomorskim kompanijama), a u cilju unapređenja poslovne inteligencije i održivog uspjeha. Precizno i organizaciono strukturiranje aktivnosti IBISS-a bi se ostvarilo na osnovu odgovarajućeg marketing plana”, kazao je dr Popović.

Trenutno se mogu definisati šire oblasti, u kojima će se realizovati odgovarajuće aktivnosti.

“To su sljedeće oblasti: pomorsko brodarstvo, usluge, a posebno ICT i lučke usluge, obrazovanje i obuka, javni sektor, istraživanje i razvoj, itd. U zavisnosti od potreba i poslovnih ideja u ovim oblastima će se realizovati odgovarajući projekti koji će se ostvariti kroz rad odgovarajućih centara, u kojima su skoncentrisani naučno-stručni kapaciteti neophodni za efektivno upravljanje projektima. Ukoliko su projekti složeniji, uključiće se više centara u realizaciju, a prema principima Project Managementa i Virtual Engineering. Sa aspekta profila znanja potrebnih za realizaciju projekata, u ovom trenutku ta znanja se mogu okvirno locirati u sledećim oblastima: inženjerstvo, ICT, poslovna inteligencija, regionalni razvoj, menadžment i ekonomija, kvalitet i kvalitet života,lučki menadžment i inžinjering, obrazovanje i obuka, logistika…”, kazao je dr Popović.

Naučno-stručni skup “Sistem kvaliteta uslov za uspješno poslovanje i konkurentnost” organizovan je u saradnji sa Centrom za kvalitet Fakulteta inženjerskih nauka u Kragujevcu, Centrom za kvalitet Mašinskog fakulteta u Podgorici, Visokom tehničko tehnološkom školom iz Kruševca, Mašinskim fakultetom Istočno Sarajevo i Incijativom za kvalitet zemalja Srednje i Jugoistočne Evrope, a uz podršku Ministarstava privrede, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Akreditacionog tijela Srbije, Instituta za standardizaciju Srbije, Unije poslodavaca Srbije i Privredne komore Srbije.

Skupu na Kopaoniku je prisustvovalo preko 300 učesnika.

Najčitanije