18 C
Kotor

Slušaj online radio

Dražen Grgić se iz Šibenika otisnuo na plovidbu života

Dražen Grgić se iz Šibenika otisnuo na plovidbu života – Foto: V.B. / ŠibenikIN

Na vrlo rizičnu i opasnu plovidbu do brazilskog otočja Fernando de Noronha i natrag do Šibenika otisnu se danas sa šibenskog mula Krke oftamolog Dražen Grgić, Šibenčanin koji živi i radi u Zagrebu i to sam na svojoj regatnoj jedrilici. Cilj mu je ukazati na važnost očuvanja mora i oceana od zagađenja plastičnim otpadom.

Ispratili su ga majka Marija i prijatelj Davor Pažanin.

„Imali smo brod Dalmatinku i jednom je nestao. Mislili smo da je negdje blizu, ali kako se preko noći nije vratio doma, počela ga je tražiti i policija. Sutra se vratio i smije se gospodin. ‘Bio sam na Hvaru’ rekao nam je. Tako je zavolio more i nikad nije prestao. Imao je dječji gumenjak s pentom ‘četvorkom’ i s tim je plovio kao dijete“, kazala je novinarima Draženova majka. Na Mulu Krke su ga ispratili majka Marija i prijatelj Davor Pažanin koji je trebao isploviti s njim, ali zbog obaveza nije se stigao spremiti pa je odustao.

Na tom dugom putu na kojem će biti oko tri mjeseca, da ostvari plan, morat će mu pomoći sreća i viša sila jer se upustio u poduhvat za koji nema dovoljno pomorskog iskustva i vještina i s jedrilicom koja nije predviđena za plovidbu Atlantikom.

Prijatelji su ga, kako doznajemo od Pažanina pokušali odvratiti od toga s obzirom na veliki rizik, ali on je ostao pri svom naumu.

„Predlagao sam mu da odgodi putovanje za dvije godine kako bi se mogao dobro pripremiti, ali on je tvrdoglavo ostao pri svom i šta možemo. Neka ga prati sreća, itekako će mu trebati“, kazao je za Šibenik News Pažanin.

Svoju je jedrilicu koju je kupio prije nekoliko mjeseci napuni s jednom tonom tereta – oko 300 litara vode i nešto druge vrste pića te konzerviranu i dehidriranu hrane.

Iz Šibenika je otplovio prema kornatskom arhipelagu, a potom će do Italije i onda uz obalu Italije, Sardinije i Španjolske do Gibraltrara i Kanara što je sigurno puno lakši i manje opasan put od onoga koji će prevaliti sam preko Atlantika. Na brazilskom otočju do kojeg će ploviti je i nacionalni park tako da mu je želja svojim putovanjem simbolično povezati dva, kako kaže najljepša pomorska nacionalna parka – Kornate i Fernando de Noronha.

Najčitanije