7.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Karlo Baumann – Promocija knjige o legendarnom roniocu koji je tragično stradao u splitskoj luci: ‘Bio je pisac, graditelj jedrilica, inovator…‘

Karlo Baumann – MATIJA DJANJEŠIĆ/CROPIX

U Šibeniku u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić u utorak 26. septembra u 19 sati bit će predstavljena biografska knjiga Karlo Baumann- inženjer, jedriličar, ronilac.

Baumann, bio je teški ronilac koji je vadio podrtine brodova, aviona, dokova, maona…duž cijelog Jadrana, nakon Drugog svjetskog rata, ukupno oko 800 podrtina. Većina je obnovljena, ostale su reciklirane.

Radeći kod Zlarina na vađenju brodova Prestolonasljenik Petar (Partizanka) i Karađorđe (Proleterke)- oba obnovljena na ponos bijele putničke flote Jugolinije- no i podrtine u Šibenskom kanalu i prema Zatonu te kod Rogoznice, jedrio je pa i podučavao jedrenju u šibenskom akvatoriju.

Stjecajem okolnosti JK Val dobio je iz toga perioda sjajnu dokumentaciju za svoje arhive.

Uz svoj glavni posao, uglavnom u Brodospasu, bio je, naime i stravstveni jedriličar, član mnogih klubova s područja Kvarnera i u Splitu, i dva puta jedriličarski olimpijac- 1936. i 1952.

Bio je pisac priručnika, graditelj jedrilica, inovator, dopisnik mnogih medija i stalna tema i meta tadašnjih novinara, a i sam je pisao.

Jednako je bio ne samo teški ronilac nego i istraživač, pisac priručnika o ronjenju, sjajan praktičar i teoretičar.

Njegova iznimno zanimljiva biografija tiče se, tako, i Šibenika koji mu je, uz Split, priredio veličanstven jedriličarski ispraćaj nakon što je taj teški ronilac koji se spuštao na tada nezamislive dubine- stradao pri zaronu na par metara dubine u splitskoj luci u svojoj 40. godini, u ljeto 1954. godine.

Brod Dalmacija s njegovim lijesom isplovio je iz Splitske luke ispraćen rijekom građana i flotom jedrilica i brodova, a isto se tu večer ponovilo u Šibeniku, potom Zadru i Rijeci.

Bio je „kod kuće“ na cijeloj dužjadranskoj obali, a sa zlarinskim i krapanjskim roniocima ne samo da je radio oko Zlarina i drugdje, nego je s legendarnim Jerkom Tanfarom proveo najveći dio svoga, nažalost kratkog, radnog vijeka, kao nerazdvojan tandem.

Ostat će poznat i po tome što je u nemogućim uvjetima, koje nitko nije mogao savladati, zaronio u mračne dubine rudnika Trepča na Kosovu i spasio rudnik od totalnog potapanja i dugotrajnog prestanka proizvodnje.

O knjizi će govoriti autorica knjige i kćerka Karla Baumanna Daina Glavočić Baumann, Jordanka Grubač i Darko Gulin.

Najčitanije