16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Drevna olupina u Grčkoj otvorit će svoje palube rekreativnim roniocima

Peristera

Olupina Peristera, smještena u blizini grčkog otoka Alonissos, jedna je od prvih olupina u Grčkoj koja će se otvoriti za javnost, uključujući rekreativne i profesionalne ronioce.

Olupina je izvorno otkrivena 1990-ih, a smatra se da je izgrađena u petom stoljeću prije Krista. Do 2005. godine ronjenje je bilo u velikoj mjeri zabranjeno u vodama oko Grčke, osim u posebnim slučajevima i uglavnom dozvoljeno samo arheolozima. Čak i tada su lokaliteti poput Peristerae i drugih antičkih olupina bili izvan granica javnosti.

Sada postoji nova inicijativa za stvaranje podvodnih muzeja, a prva olupina je brod Peristera. Brod je ugostio prve javne posjetitelje tijekom vikenda od 6. do 7. travnja. Brifing uključuje povijesne podatke za ronjenje oko olupine koja se nalazi na dubini od 72 do 92 metra ispod površine. “To je vrlo impresivno”, rekao je Dimitris Kourkoumelis, glavni arheolog na projektu, u intervjuu za Associated Press, “Čak i ja, koji već godinama radim u podvodnoj arheologiji, prvi sam put zaronio na tu olupinu i bio sam doista impresioniran.” Lokacija za ronjenje sadrži signalizaciju oko olupine. Ronioci mogu očekivati da će na dnu oceana vidjeti drevne amfore i vaze, kao i ribe, spužve i druge morske životinje.

Mnoge drevne olupine brodova u Grčkoj i dalje se smatraju ograničenjima za ronjenje.

Najčitanije