20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Država “Monteprancu“ eksproprisala dio nekadašnje privatne zemlje, Opština iskoristila priliku da se naplati

Aerodrom Tivat

Opština Tivat je nakon niza godina, uspjela da naplati jedan dio duga problematične državne poljoprivredne kompanije Montepranzo-Bokaprodukt na ime poreza na nepokretnosti.

Kako nam je potvrđeno iz Sekretarijata za finansije i lokalne javne prihode Opštine Tivat, naplaćen je veći dio iznosa poredskih dugovanja te kompanije za do i zaključno sa 2016. godinom.

„Dugovanje kompanije Montepranzo-Bokaprodukt na dan 21.07.2021. po osnovu poreza na nepokretnost iznosi 690.985,46€. Navedeni iznos duga je zaključno sa 2016. godinom, dok je za period od 2017-2021,  postupak zaduženja u toku, a sve shodno zakonskim okvirima za izvršenje istog. Posljednje plaćanje kompanije Montepranzo-Bokaprodukt prema Opštini Tivat, po ovom osnovu je bilo u 2020. u ukupnom iznosu od 638.885,50€, od čega je 303.393,10€ uplatom, dok je iznos od 335.492,40€ namiren kroz prinudnu naplatu“- rekli su nam u lokalnoj upravi Tivta.

„Montepranzo Bokaprodukt“ gazduje sa skoro milion kvadrata nekadašnjeg poljoprivrednog zemljišta u Mrčevcu, uz Jadransku magistralu preko puta tivatskog aerodroma. Ova nekada vrlo uspješna firma koja je svojevremeno proizvodila velike količine vinskog groža, povrća i voća i čak izvozila u inostranstvo svježe cvijeće iz svojih staklenika, proteklih je godina bukvalno urnisana, jer su bivše vlasti željele da umjesto poljopriovrede, ovdje razvijaju turističko-nekretninski biznis. Naime, bivše državne i lokalne vlasti u Tivtu predvođene DPS-om su  prije desetak godina zvanično namjenu nekadašnjih povrtanjaka, vinograda i voćnjaka kod aerodroma, u planskoj dokumnetaciji iz poljoprivredne, promijenile u građevinsku kako bi na ovom mjestu realizovale kontorverzni stambeno-nekretninski poduhvat, prvo holandskog biznismena Krisa Libreksa a potom DPS-u bliskog biznismena Jovana Gvozdenovića -Džona Kenedija da se tugradi veliko golf igralište i stambeni rizort. Kenedi je čak isplanirao rizort sa sve gradskim bedemima i imitacijom starih kamenih zgrada i u promotivnim materijalima ga nazivao Starim Tivtom. Planovi Kenedijeve kompanije „Boka Grupa“ međutim, neslavno su propali, pa „Stari Tivat“ i golf igralište uz njega na sreću, nisu nikli na zapuštenim nekadašnjim oranicama i uz obale dva manja vještačka jezera koja su ovdje ranije izgrađena za navodnjavanje usjeva.

Montepranzo se i pored neslavne proasti ideje o igranju golfa uz bulnu i prometnu magistralu i pistu tivatskog aerodroma ipak, nije vratio poljoprivrednoj proizvodnji. Dio parcela koje su formalno u Montepranzovoj svojini iako je riječ o zemljištu na koje kroz restituciju, pretenduju porodice brojnih građana Tivta kojima je ono za smiješno male pare oduzimano pedesetih godina prošlog vijeka u korst državne poljopriovredne kompanije, Montepranzo već četiri godine ustupa na besplatno korišćenje Komunalnom preduzeću Tivat. Na dijelu tih površina prošle godine su Komunalno i Opština Tivat kojima je tada još rukovodio DPS, dozvolili ogromnu devastaciju jer su pustili kompaniju Regionalni vodovod Crnogorsko primorje iz Biudve na čijem je čelu trada bio visoki funkcioner DPS-a Goran Jevrić, da nekadašnje povrtnjake i voćnjake mimo zakona,  bukvalno zatrpa sa skoro 15 hiljada kubika iskopa i građevinskog šuta od izgradnje cjevovoda za opštinu Herceg Novi.

Kompanija Montepranzo-Bokaprodukt je u međuvremenu, iz državnog budžeta lani dobila preko 2 miliona eura i to na ime ekspropijacione naknade za zemljište uz trasu Jadranske magistrale a koje je potrebno za njeno planirano pretvaranje u saobraćajnicu bulevarskog tipa sa četiri trake, na potezu od Tivta do Jaza.

Prema izvještaju menadžmneta te firme objavljenom na sajtu Poreske uprave Crne Gore, država je za ekspropiisane četiri parcele ukupne površine 67.083m², Montepranzu 21.septembra prošle godine, uplatila  ukupno  2. 079. 573 eura. To znači da je kvadrat nekadašnjeg Tivćanima oduzetog privatnog poljoprivrednog zemljišta koje, državna kompanija Montepranzo knjigovođstveno vodi da ga je nabavila po cijeni od 1,57 eutra za kvadrat, država Crna Gora lani kao ekspropiisano građevinsko zemljipte, platila po cijeni od 31 euro za kvadrat.

Od toga novca, prvog kojeg je Monteptranuo Bokaprodukt prihodovao godinama unazad jer ta firma već odavno ne obavlja svoju osnovnu djelatnost – poljoprivrednu proizvodnju, Opština Tivat u kojoj je lani na izborima promijenjena vlast pa je je upravu kolaicije DPS-SD-HGI, zamijenila nova lokalna uprava koalicije građanskjioh listi NP-BF-GB, uspjela je da naplatio dio svojih dugogodišnjih potraživanja od Miontepranza na ime poreza na nepokretnosti.

Za period do kraja 2016. ostalo je nenaplaćeno još oko 52.000 eura dospjelog poreza na nepokretnosti Montepranza, dok  je postupak utvrđivanja i obraččuna ove vrste poreske obaveze te kompanije prema lokalnoj kasi Tivta za perid 2017-2021. godina još u toku.

Na pitanje što je do sada Opština Tivat preduzela da naplati dospjela potraživanja od kompanije Montepranzo Bokaprodukt po osnovu poreza na nepokretnosti, iz Sekretarijata za finansije i lokalne javne prihode su nam saopštili da je Opština, „shodno zakonskim mogućnostima, pokrenula postupak prinudne naplate kao i upisivanja hipoteke na nepokretnosti koje su u vlasništvu pomenute kompanije.”

Izvor:S.L.

Najčitanije