14.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Dubai pogodila najveća olujna kiša u povijesti

Poplave u Dubaiju
Foto: Abdelhadi Ramahi / Reuters

Dubai, financijsko središte Bliskog istoka, paralizirala je najveća olujna kiša u povijesti. Poplave koje su pogodile Ujedinjene Arapske Emirate odnijele su jedan život, a u Omanu 18.

Apokaliptične snimke potopa Dubaija obišle su svijet. Nepredvidiva i hirovita priroda još jednom je pokazala svu svoju moć. Grad i zemlju poznatu po sušnoj klimi i intenzivnoj ljetnoj vrućini poharalo je nezapamćeno nevrijeme. U samo nekoliko sati, na Dubai, financijsko središte Bliskog istoka, palo je kiše koliko inače padne u godinu dana.

Metropola je pod vodom, promet u potpunom kolapsu, zatvorene su škole, trgovine, banke.

U Dubaiju, kao i drugim dijelovima Ujedinjenih Arapskih Emirata, oborine su rijetke, a infrastruktura, posebica ona za slijevne vode, nije projektirana za ovakve ekstremne vremenske prilike.

Potpuni kolaps i u jednoj od najprometnijih zračnih luka na svijetu.

Glavna međunarodna zračna luka u Dubaiju preusmjerila je desetke dolaznih letova. Odlazni su kasnili ili bili otkazani. Pristupne ceste zračnoj luci također su poplavljene.

Podno najvišeg nebodera na svijetu Burj Khalife automobili voze poplavljenim ulicama. U pustinjskoj zemlji Ujedinjenim Arapskim Emiratima, u kojoj je kiša neuobičajena, na pojedinim područjima zabilježeno je više od 80 milimetara tijekom 24 sata. Godišnji prosjek je oko 100 milimetara.

Kiša je počela padati tijekom noći. U nekim ulicama skupila se velika količina vode. Automobili su stajali na mjestu, dijelovi pojedinih autocesta ostali su pod vodom. Jaki vjetrovi i kiša namočili su inače osunčane terase stambenih zgrada. Škole su zatvorene diljem zemlje, mnogi su radnici kod kuće i rade na daljinu. Vlasti su poslale kamione cisterne da ispumpaju vodu. Mnoga područja nemaju drenažni sustav jer oborine su ondje rijetke.

Zaljevske zemlje poznate su po vrućem i suhom vremenu, no obilne kiše koje uzrokuju poplave posljednjih su godina sve češće. Znanstvenici povezuju takvo vrijeme s klimatskim promjenama, prognozirajući da će jake oluje biti sve češće zbog zagrijavanja planeta.

Ujedinjeni Arapski Emirati – jedan od najvećih svjetskih proizvođača nafte – bili su domaćin prošlogodišnje konferencije o klimatskim promjenama COP28.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije