22.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Dubrovnik – peto gasto izdanje Good Food Festivala

Good food

Turistička zajednica grada Dubrovnika i ove godine organizira Good Food Festival- gastronomsku poslasticu za sve ljubitelje dobre hrane koja će se odvijati od 15. do 21. oktobra 2018. i obuhvaćati brojne događaje.

Ovogodišnje, peto izdanje Festivala sadrži raznoliku ponudu ukusne hrane i najboljih vina. Tijekom trajanja Festivala organizovane su razne radionice, predavanja, degustacije.

15. – 21. oktobra

Sajam zdrave hrane i domaćih proizvoda na Pilama

Na Sajmu zdrave hrane i domaćih proizvoda pronaći ćete domaće, ekološki uzgojene i na tradicionalan način pripremljene proizvode. Prošetajte do Pila, probajte i kupite domaće džemove, med, likere, sireve, pršut i ostale domaće proizvode.

15. oktobra

Arepa de Ricardo, 11 sati, kući na Pilama

Kao što mi jedemo kruh, Indijci chapati ili Arapi pite, Venezuelanci jedu arepu. Arepa je tradicionalni enezuelanski „kruh“. Dio je kulinarske tradicije i zajedničkoga nasljeđa Venezuele, Kolumbije i Paname te hrana Indijanaca tog dijela Kariba. Do prije nešto više od 50 godina, kukuruz se kuhao u svakoj kući i potom mljeo u lokalnom mlinu ili sitnio kod kuće u mužaru. Danas se uglavnom koristi industrijsko brašno koje je vrlo jednostavno za upotrebu. Arepa je kraljica doručka, no jede se uvijek i svagdje. Neizostavni maslac daje poseban okus, a punjenje se može prilagoditi svačijem ukusu i prigodi. Zbog svog nenametljivog okusa vrlo se lako kombinira. Tipična venezuelanska arepa punjena je junetinom, crnim grahom i sirom. Venezuelanci su
ponosni na svoju arepu, vole je i ističu kao simbol nacionalnog identiteta i kulturne baštine.

Četvrtak, 18. oktobra

Primorska torta- radionica pripremanja tradicionalnih slastica, 10 sati, Lazareti, Udruga Deša

Primorska torta je tradicionalni kolač Dubrovačkog primorja koji se priprema za svečane prigode od jaja, šećera, mjednula s dodatkom malo brašna i limuna. Ukrašava se tučenim šećerom i bjelancima. Uvijek nas ponovno iznenadi sposobnost negdašnjih domaćica da izrelativno oskudnog izbora namirnica osmisle vrlo ukusnu i rahlu tortu. O kvaliteti primorske torte govori činjenica da se i danas priprema i uvrštava na svečane menije. Kroz Dešinu radionicu želimo primorsku tortu otrgnuti od zaborava.

Pogram 5. Good Food Festivala možete pogledati ovdje.

Najčitanije