19.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Odustali od kupovine novih palmi za šetalište Pine

Uništene palme kod hotela Astorija u Tivtu

Opština Tivat odustala je od ugovora koji je  prije nekoliko mjeseci sklopila sa tivatskom kompanijom „MK Green Factory“  čija je ponuda ocijenjena kao najpovoljnija na tenderu što ga je lokalna uprava raspisala za nabavku i sadnju ukupno 11 većih novih sadnica palmi vrsta kanarska datula.

Tražena su stabla visine od 4 do 5 metara i obima debla od 1,6 metara, a bilo je planirano da se devet sadnica zasadi na gradskoj rivi i šetalištu Pine gdje bi one zamijenile isti toliki broj od surlaša uništenih i lani posječenih palmi, dok su dva nova stabla trebala da budu posađena ispred zgrade Centra za kulturu koja je takođe lani ostala bez prepoznatljivog dekora – dvije velike kanarske palme sa obje strane stepeništa i ulaza u zgradu.

„MK Green factory“ je taj posao trebalo da obavi za 84.483 eura sa PDV-om, ali je ugovor u međuvremenu sporazumno raskinut.

Tri palme kod Lučke kapetanijek oje ce biti posjecene

„Odustali smo od planiranih radova na nabavci isporuci i sadnji sadnica kanarske palme iz razloga trenutne neopravdanosti ulaganja sadnog materijala velike vrijednosti i izvođenja radova u odnosu na evidentan rizik od napada štetočine-crvenog palminog surlaša. Ovaj insekt na području Crnogorskog primorja ima uspostavljenu populaciju i u njegovom suzbijanju većina primijenjenih mjera nije pokazala željene rezultate, na što dodatno ukazuje stanje u kome se palme trenutno nalaze, a što navodi na zakljulak da su dalja ulaganja u nabavku sadnica palmi za sada necjelishodna“- odgovoreno je iz Opštine na pitanje koje je u lokalnom parlamentuu vezi zamjene uništenih palmi na Pinima postavila odbornica SDP-a Bernarda Moškov.

Palme surlaš – tužan izgled nekad lijepog drvoreda na Pinima

Iz Opštine su poručili da će „u narednom periodu dodatno razmotriti alternativne aktivnosti po ovom puitanju“, ali se za sada ne zna da li će, kojom novom biljnom vrstom i kada biti zamijenjena brojna već uništena stabla iz nekada prelijepog drvoreda palmi na Pinima. Iz Komunalnog upozoravaju da i na mjestima gdje su bila uništena stabla, postoji čitava mreža raznih podzemnih instalaija koje bi se vrlo vjerovatno, oštetile tokom sadnje novih velikih biljaka, pa je za sada neizvjesno da li će se i kada obnoviti jedno od prepoznatljivih hortikulurnih obilježja Tivta.

Izvor:S.L

Najčitanije