24 C
Kotor

Slušaj online radio

Dubrovnik ponovno mamac za bogate i slavne

Park prirode Orsula – Dubrovnik foto Boka News

Dubrovnik je jedno od omiljenih odredišta svjetskih zvijezda i poznatih osoba. Mir, sigurnost te ljepote grada i prirode odličan su preduvjet za razvoj luksuznog turizma, no sadržaje i ponudu potrebno je dodatno prilagoditi načinu života takvih gostiju jer oni to očekuju.

Jeff Bezos i zaručnica Lauren Sanchez u društvu Katy Perry, Orlanda Blooma i Ushera sinoć su prošetali Stradunom. Samo tjedan dana prije, također megajahtom, u Dubrovnik je došao Magic Johnson. I to ne prvi put.

– Stvar sa luksuznom klijentelom je ta da oni kad čuju da je netko od njihovih prijatelja bio u Dubrovniku i da je to dobro i da je to kvalitetno i da je to vrijedno tog njihovog probranog posjeta – onda se to širi. Jako kvalitetno se to širi među njima. Njima je taj “word of mouth” najbitniji, objašnjava Ines Nanić, vlasnica agencije za luksuzna događanja.

I dok slavni ni ovoga ljeta ne zaobilaze Dubrovnik, luksuzni turizam bilježi slabiju sezonu.

– Iako smo krenuli jako dobro, s predsezonom i sve, čak i sedmi mjesec je bio izuzetno dobar, sama činjenica da mi sad stojimo ovdje, a da ovdje nije neka obitelj i da se dječica ne kupaju u bazenu, kazuje nam da nije bajno. Moglo bi to bit i puno bolje, ustvrdila je Ida Čubelić, vlasnica vile.

A upravo taj vid turizma mora ispuniti sve zahtjeve gostiju – bilo da je riječ o 1000 žutih ruža ili helikopterskom prijevozu na drugo odredište.

– Došli su, na primjer, klijenti koji su htjeli da im na privatnom posjedu vile improviziramo cijeli spa centar za jedan dan. Znači, nisu željeli da dođu maseri u vilu unutra, da masaže rade standardno, na primjer, i vizažisti, nego da mi njima improviziramo, šator napravimo, cijeli spa centar opremimo. priča Iris Domazet Malobabić, vlasnica agencije za luksuzni turizam7

I u dubrovačku ACI marinu dolaze sve veća plovila. Sezonom su zadovoljni, ali postojeća infrastruktura uskoro neće biti dovoljna.

– Ovo je marina koja je u svom unutarnjem dijelu napravljena za brodove od 8, 9 metara, danas vam je prosjek 20, 25, 30, pa evo sad imamo četiri, pet jahti koje traže privez između 40 i 50 metara, kaže Leo Ajduković, direktor ACI marine Dubrovnik.

Dubrovnik ima i više od potencijala za luksuzni turizam, što bogati i slavni prepoznaju. Ali nužna je raznolikost i kvaliteta ponude za takve goste.

Dubrovnik je već desetljećima neizostavna destinacija za poznate i slavne. Koliku ulogu u brendiranju grada imaju upravo takvi gosti u središnjem Dnevniku HTV-a otkrio je  direktor Turističke zajednice grada Dubrovnika Miro Drašković s kojim je razgovarao Vicko Dragojević.

– Mi pokušavamo usmjeravati sve što radimo prema segmentima koji nas najviše interesiraju. Je li to u svakom slučaju segment nekakvog luksuznog turizma? Bilo bi super kad bi svi gosti takvi bili, međutim, nema u svijetu toliki broj ljudi koji bi nas mogao zadovoljiti iz toga segmenta. Ali je to nešto na čemu se neprekidno radi i to nam je nekakav krajnji cilj, rekao je Drašković.

Ove godine turističke brojke su otprilike na nivou 2018. nije dostignuta rekordna 2019. Nije li to zapravo dobro? Jer i 2019. smo govorili da je to možda preveliki broj gostiju za ovakav grad.

– Pa tako je izgledalo i tako je bilo, tako da smo mi s brojem ove godine zadovoljni. Mi smo godinu projicirali na nekih 10% rasta prema prošloj godini i mi to u ovom momentu još imamo. Mi smo sad na 11,5% i mislimo da ćemo ostati na oko 10% do kraja godine. I to je za nas zadovoljavajuće, s time smo zadovoljni, ističe direktor Turističke zajednice grada Dubrovnika.

Izvor:HRT

Najčitanije