26.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Dubrovnik: Prije 32 godine u luci Gruž potonula “Aurora”

Aurora-brodolom

U spomen na pomorsku tragediju potonuća broda “Aurora”, u kojoj je prije 32 godine poginulo desetero ljudi, u dubrovačkoj luci Gruž u ponedjeljak su položeni vijenci u more.

Sudar broda „Aurora“ i trajekta „Ilirija“, koji su zbog straha od agresorske vatre u punoj brzini uplovljavali u luku, dogodio se prije 32 godine točno u 16,43 sati te je jedna od najvećih katastrofa u modernoj povijesti Dubrovnika.

Jedna od preživjelih Luce Popović, tada članica ratnog Crvenog križa, prisjetila se tog kobnog popodneva.

„Uvijek se vratim u te trenutke. Posebno kad se sjetim stradale djece. Nisu ih htjeli pustiti iz okupiranog Cavtata. Nisam ih tada poznavala, ali sam ih u Cavtatu ukrcala, premda oficir to nije dopuštao. Znao je da sam iz Crvenog križa. Majka je bila sva sretna, jer je tri dana tražila od komande da ih puste. Obje smo bile sretne. Da bi došli ovdje i da bi se te dvije male utopile. Nisam mogla spavati, samo bih svoje odrasle sinove pitala: Gdje su mi djeca?“, rekla je Popović.

Nakon sudara s „Ilirijom“ manja je „Aurora“, koja je plovila na ruti između Dubrovnika i tada još uvijek okupiranog Cavtata, u trenu potonula, a deset je putnika izgubilo život, među njima troje djece. Poginuli su Lucija Mandun, Mato Letunić, Luce Letunić, Senka Kralj, Romano Kralj (8), Andrea Banović (3), Nikolina Banović (5), Jele Bogišić, Šima Grbešić i Nikola Bulum.

Izvor:Hina

Najčitanije