30 C
Kotor

Slušaj online radio

Izraelska vojska preuzela kontrolu nad prelazom Rafah

Gaza – foto IDF

Izraelska vojska je u utorak saopštila da su njene snage preuzele kontrolu nad palestinskom stranom graničnog prelaza Rafah s Egiptom, na jugu Pojasa Gaze, prenosi Anadolu.

Izraelska vojska je saopštila da je njena 401. oklopna brigada preuzela “operativnu kontrolu” nad prelazom Rafah s palestinske strane.

Dodaje se da izraelske snage provode “operaciju čišćenja” u oblastima istočnog Rafaha koje su zauzele i navodi da su ubile 20 palestinskih naoružanih napadača.

Glasnogovornik palestinskih graničnih prelaza potvrdio je ranije da je granica zatvorena s palestinske strane.

Video snimak koji su podijelili izraelski mediji prikazuje izraelski tenk na prelazu Rafah.

Nakon najave palestinske grupe Hamas o prihvatanju katarsko-egipatskog prijedloga o prekidu vatre u Gazi, izraelski ratni kabinet odlučio je nastaviti operaciju u Rafahu kako bi izvršio, kako je naveo, “vojni pritisak na Hamas kako bi napredovali u oslobađanju talaca i drugim ratnim ciljevima.”

Izraelska vojska izdala je hitnu naredbu za evakuaciju Palestinaca u istočnim četvrtima Rafaha i pozvala ih da se presele u grad al-Mawasi na jugu Gaze.

Rafah je dom za više od 1,5 miliona raseljenih Palestinaca koji su se sklonili od rata koji je pokrenuo Izrael nakon napada Hamasa 7. oktobra u kojem je ubijeno skoro 1.200 ljudi.

Od tada je u izraelskim napadima ubijeno više od 34.700 Palestinaca, uglavnom žena i djece, te je izazvana humanitarna katastrofa.

Skoro sedam mjeseci nakon početka izraelskog rata, ogromni dijelovi Gaze nalazi se ruševinama, dok je 85 posto stanovništva enklave interno raseljeno.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

Najčitanije