15 C
Kotor

Slušaj online radio

Dubrovnik u samom vrhu destinacija koje su uništili kruzeri

Dubrovnik - Gruž foto Du List
Dubrovnik – Gruž foto Du List

Dubrovnik se pronašao na još jednom popisu svjetskih odredišta, no ovoga puta kao jedno od onih koje su uništili mnogobrojni kruzeri. Portal Matadornetwork.com u svome članku “Šest svjetskih destinacija koje su uništili mega kruzeri” našoj turističkoj perjanici dodijelio je visoko drugo mjesto, odmah nakon Venecije.

Prvo mjesto gradova uništenih kruzerima zauzela je Venecija, jedan od gradova najviše oštećenih turizmom, gdje su veliki putnički brodovi odigrali veliku ulogu u stvaranju neodrživog broja turista.

Slično Veneciji, piše strani medij, Dubrovnik jednostavno nije dizajniran da bi podnio količinu kruzera koja pristiže svakih nekoliko dana. Problem nastaje s povećanjem broja turista koji dolaze tako na jednodnevne izlete autobusima iz luke do Pila i preopterećuju promet. Osim toga, sve više mještana iznajmljuje svoje domove i apartmane, ostavljajući tako malo traga hrvatske kulture u jednom od najpoželjnijih turističkih odredišta.

Uz Dubrovnik i Veneciju na popisu su se pronašli Belize, Aljaska, Antartika i Svalbard u Norveškoj, a kao rješenje rastućeg problema portal predlaže ekološki svjesne kompanije s manjim brodovima koji su ekološki prihvatljiviji našem području.

 

Najčitanije