16.9 C
Kotor

Slušaj online radio

„Đude“ popularizuju pjevanje „na glas“ kroz dva velika projekta

Projekat „Jačanje kapaciteta za prenošenje ženskog vokalnog nasljeđa Crne Gore – prva etapa“ koji je podrazumijevao početni nivo revitalizacije tradicionalnog (narodnog) pjevanja „u sekundama“, ponegdje poznatijeg i kao pjevanje „na glas“, uspješno je realizovan od 19. do 30. juna na Cetinju i u Kotoru.

Nosilac projekta bilo je NVU CIRTIP iz Kolašina, dok su partneri bili KUD „Njegoš“ sa Cetinja i FA „Nikola Đurković“ iz Kotora. Finansiran je na konkursu Ministarstva za prosvjetu, nauku, kulturu i sport  Crne Gore za raspodjelu sredstava NVU.

S obzirom na izvjesnost totalnog gubljenja ženskog, sada već arhaičnog, pjevanja sa sazvukom sekunde u Crnoj Gori, javila se objektivna potreba za pokušajem obnavljanja ovog elementa nematerijalnog nasljeđa.

Članice ženske pjevačke grupe „Đude“ iz Kolašina koja je praktično poslednja formalna ženska grupa u Crnoj Gori čiji je program baziran na takvom pjevanju podijelile su svoje znanje sa polaznicama na veoma posjećenim radionicama.

članice zpg đude foto N.Mrvaljević

Predavač Davor Sedlarević istakao je da je zadovoljan odzivom i načinom na koji je stari tip pjevanja prihvaćen i ukazao na stereotipe o tom muzičkom izrazu. Riječ je o jednom od najtežih vidova pjevanja koji je u prošlosti bio dominatan u Crnoj Gori i nije u skladu sa shvatanjima zapadnoevropskog muzičkog sistema.

Nažalost, ne izučava se na našim obrazovnim ustanovama i za pohvalu je odgovornost koja se javila kod „Đuda“ u smislu želje da svoje vještine pokušaju da prenesu i na druge zainteresovane. Evidentan je nedostatak adekvatnih mikrozajednica koje baštine određena znanja i vještine koje se mogu povesti pod tradicionalne.

članice zpg đude foto N.Mrvaljević

Tokom prve etape projekta učesnice su naučile šta znače termini „glas“, „kajda“, „usijecanje“, „izgovaranje“, „spuštanje“, „praćenje“, „dodavanje“ i osnovne vokalne vježbe. Korišteni su zapisi Zlate Marjanović, Slobodana Jerkova, Miodraga Vasiljevića i Davora Sedlarevića obuhvativši tako praktično cijelu Crnu Goru. Koordinatori projekta bili su Draško Pejović i Predrag Šušić koji su istakli da će nastaviti sa implementacijom stečenog znanja u svojim ansamblima i u budućnosti. Nakon toga u Tivtu je održan koncert sa predavanjem „Đude – djevojke kao stožeri nasljeđa i mogućnost prenošenja prakse na tivatsku regiju“ gdje su se praktično mogli čuti napjevi iz cijele zemlje i visok izvođački standard koji je ova grupa postavila. Gošće koncerta bile su članice FA „Nikola Đurković“ kao primjer pozitivne prakse, a organizator je KUC „Kadena“ u sklopu projekta koji je podržala Opština Tivat  na konkursu za NVU.

Posebna zahvalnost iskazuje se Zlati Marjanović na konstruktivnim savjetima kao i studentima polaznicima Etno-kampa Kolašin na obezbjeđivanju nedostajuće literature.

ŽPG „Đude“ funkcioniše u sastavu KUD-a „Mijat Mašković“ iz Kolašina.

Najčitanije