15 C
Kotor

Slušaj online radio

Nakon potonuća MV X-Press Pearl-a nađena 4 mrtva kita, 20 delfina i 176 kornjača

Nakon što se zapalio i potonuo teretni brod pun otrovnih kemikalija, na obalama Šri Lanke pronađene su stotine mrtvih morskih životinja, uključujući kitove i delfine. Vlasti su pronašle četiri uginula kita, 20 dupina i 176 kornjača, piše Index.hr.

”Očito je da je smrt ovih morskih životinja povezana s potonućem broda. Prošle godine smo u istom ovom razdoblju pronašli samo dvije mrtve kornjače”, rekao je Dharshani Lahandapura, voditelj Udruge za zaštitu mora u Šri Lanci.

Brod s otrovnim kemikalijama, MV X-Press Pearl, zapalio se krajem svibnja, a potonuo je početkom lipnja. Prevozio je 1486 kontejnera. Kapetan je 20. svibnja prijavio požar na brodu, kada se približavao luci Colombo. Vatru su pokušale ugasiti mornarica i zrakoplovstvo Šri Lanke, zajedno s Indijskom obalnom stražom.

U kontejnerima su se nalazile kemikalije poput natrijevog hidroksida, dušične kiseline i metanola. Brod je također prevozio oko 350 tona nafte te plastiku. Nakon požara netaknute plaže na zapadu Šri Lanke bile su prekrivene krhotinama i komadićima plastike. Vlasti su zabranile ribolov na tom dijelu obale.

Najčitanije