12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Dug Instituta za struju onemogućava pozajmicu

Institut Igalo – Foto: Shutterstock/Gekatarina

Institut “Simo Milošević” duguje za struju skoro milion EUR, što problematizuje direktnu pozajmicu od Elektroprivrede (EPCG), zbog čega su i predložili da se pozajmica realizuje indirektno preko državnog trezora, saopšteno je Vijestima iz državne energetske kompanije.

Odbor direktora EPCG je sredinom avgusta odobrio pozajmicu od 600 hiljada EUR Fondu za zdravstveno osiguranje, kako bi novac uz garanciju države prebacili Institutu.

Iz EPCG su saopštili da time pokazuju volju i društvenu odgovornost za rješavanje problema Instituta, ali uz jasne državne garancije.

Ministar finansija, Aleksandar Damjanović, je prethodno kazao da ta firma slobodno može Institutu da uplati novac koji su obećali, ali da država ne može da učestvuje zbog zakonskih ograničenja.

“EPCG je u stalnom kontaktu sa rukovodstvom Instituta. Tokom prethodne tri godine smo u više navrata potpisivali sporazum o izvršenju obaveza po osnovu duga za utrošenu električnu energiju na rate i to konkretno 16. septembra 2021, 26. maja prošle godine i 8. maja ove godine. Imajući u vidu opšte stanje u Institutu, EPCG je pokazala strpljenje i razumijevanje za probleme sa kojima se Institut suočava”, rekli su iz EPCG.

Od rukovodstva Instituta su, kako navode, dobili obećanje da će se poštovati posljednji u nizu sporazuma o otplati duga.

“Iznos dugovanja na dan 31. jul ove godine je 946,6 hiljada EUR, a posljednji račun Instituta iznosi 65,42 hiljade EUR, što će reći da je trenutno dugovanje Instituta za utrošenu električnu energiju 913,47 hiljada EUR, što je svakako jedan od razloga zbog kojeg problematizujemo direktnu pozajmicu. Zbog svega navedenog, EPCG iskazuje volju i društvenu odgovornost za rješavanje problema u Institutu, ali uz jasne državne garancije”, naglasili su iz EPCG.

Izvor:Mina

Najčitanije