17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Veliki broj poginulih u napadu na tržnicu

IZVOR: EPA / AUTOR: ALEX BABENKO

Najmanje 17 osoba poginulo je u ruskom napadu na istočni ukrajinski grad i zasjenio posjet američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena. Predsjednik Volodimir Zelenski je osudio napad, za koji su dužnosnici rekli da se zbio na prepunoj tržnici u gradu Kostjantinivki, u blizini bojišnice. Rekao je da je među poginulima i dijete, a dužnosnici su kazali da su najmanje 32 osobe ozlijeđene.

– Tko god u svijetu još uvijek posluje s bilo čime ruskim, jednostavno ignorira stvarnost. Odvratno zlo. Drska pokvarenost. Krajnja nečovječnost, objavio je Zelenski, prenosi agencija dpa.

Kostjantinivka je grad u Donjeckoj oblasti, čije su dijelove okupirale ruske snage, a nalazi se samo 20-ak kilometara od Bahmuta, grada koji je mjesecima poprište teških borbi. Brojni civili ubijeni su u Kostjantinivki u ruskim napadima.

Prvotno nije bilo jasno kakva vrsta projektila je pogodila tržnicu. Lokalni mediji su izvijestili o raketi S-300. Zelenskij je objavio kratak video, za koji se tvrdi da prikazuje trenutak udara u četvrti prepunoj ljudi. Također je objavio fotografije oštećenih kuća, lokvi krvi na tlu i spasilac koji pokušavaju ugasiti požare.

Ukrajinski premijerDenis Šmihal je najavio “poštenu odmazdu za sve”, prenosi BBC. Rusija nije odmah komentirala napad i poriče namjerno gađanje civila.

Zapad osuđuje napad na tržnici u Kostjantinivki

Ujedinjeni narodi, Europska unija, Sjedinjene Američke Države osudili su ruski napad na tržnicu u istočnom ukrajinskom gradu Kostjantinivki u kojem je poginulo najmanje 17 ljudi, a deseci su ranjeni, prenose agencije.

Koordinatorica za humanitarnu pomoć u Ujedinjenim narodima za Ukrajinu Denise Brown osudila je napad.

– Gnusni napad počinjen prije nekoliko sati na vrlo živu tržnicu u Kostjantinivki usmrtio je i ranio desetke odraslih i djece u toj zajednici teško pogođenoj ratom, napisala je te izrazila duboku bol.

Diplomatska služba Europske unije u priopćenju je objavila da Rusija “nastavlja terorizirati ukrajinsko civilno stanovništvo” i rekla da će ljudi koji stoje iza napada odgovarati, prenosi Reuters.

Bijela kuća osudila je “brutalne ruske” napade na Ukrajinu, među kojima na Kostjantinivku.

– Ti brutalni napadi Rusije ističu koliko je potrebno nastaviti podržavati ukrajinski narod u obrani njegova teritorija, rekla je Karine Jean-Pierre, glasnogovornica američkog predsjednika Joe Bidena.

– Napad na ukrajinsku tržnicu je napad protiv čovječnosti, rekla je njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock.

– Ovaj brutalni napad na nedužne ljude koji su mirno nabavljali namirnice na tržnici jasno pokazuje da je ruski agresivni rat protiv međunarodnog prava i čovječnosti, napisala je Baerbock na društvenoj mreži X, ranije poznatoj kao Twitter.

Najčitanije