13.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Dva broda britanske Kraljevske mornarice u posjeti Crnoj Gori

Foto Britanska ambasada Podgorica02000_resize

Brodovi britanske kraljevske mornanice Argus i Mauntsbej (Mounts Bay) uplovili su jutros u Luku Bar. Cilj posjete je dalje osnaživanje saradnje između Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva.

Tokom posjete biće organizovano nekoliko aktivnosti, sa fokusom na zajedničke obuke kako u samom Baru, tako i na sjeveru Crne Gore. Sva tri vida Vojske Crne Gore, Mornarica, Vazduhoplovstvo i Kopnene snage, zajedno sa pripadnicima Kraljevskog marinskog korpusa britanskih Oružanih snaga će uzeti učešća u ovim obukama.

Posjeta brodova britanske kraljevske mornanice Argus i Mauntsbej i angažman Kraljevskih marinaca odvija se u periodu kada Crna Gora obilježava pet godina od ulaska u NATO Alijansu. Tim povodom, britanska ambasadorka Karen Medoks je rekla da joj je drago što je Kraljevska mornarica ponovo u posjeti Crnoj Gori.

„Posjeta predstavlja vrlo vidljiv podsjetnik na snažno odbrambeno partnerstvo Ujedinjenog Kraljevstva i Crne Gore i pokazatelj su podrške našem savezniku u NATO-u koji ove godine slavi pet godina članstva“, dodala je ambasadorka Medoks.

Foto Britanska ambasada Podgorica

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Zoran Lazarević je rekao da je ponosan što pripadnici Vojske Crne Gore mogu da usavršavaju svoja znanja i vještine uz jednu od najmodernijih oružanih snaga NATO-a. „Razmjena iskustava sa kolegama iz savezničkih zemalja ključna je za razvoj interoperabilnosti i unapređenje sposobnosti naše Vojske“, dodao je načelnik Generalštaba Lazarević.

Glavna uloga broda britanske kraljevske mornarice Argus je da služi kao brod za primanje žrtava. Brod ima potpuno opremljen medicinski kompleks sa 100 kreveta, koji uključuje hitnu pomoć, prostorije za reanimaciju i hiruršku intervenciju, te radiološki apartman sa CT skenerom. Osoblje ovog broda čine više od 40 različitih medicinskih i hirurških specijalista koji dolaze iz bolničkih jedinica britanskog Ministarstva odbrane i Oružanih snaga.

Od porinuća 2004. godine, uloga Mauntsbeja se ogleda u podršci važnim amfibijskim operacijama i vježbama, i to širom svijeta. To uključuje istovar trupa, uključujući pripadnike Kraljevskog marinskog korpusa britanskih Oružanih snaga, u svim vremenskim uslovima. Ovaj brod je sposoban da nosi amfibijska vozila i desantne brodove, tako da svo potrebno osoblje može brzo doći do obale i završiti svoju operaciju, bilo da se radi o odvozu hrane i zaliha u područje pogođeno prirodnom ili drugom katastrofom ili podršci snagama koje su već na terenu.

Posjete brodova će trajati do 7. novembra.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije