20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

UPSUL sanirala novo veće zagađenje u vodama Tivatskog zaliva

Baza interventne ekipe UPSUL-a na Pristanu

Uporava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama Crne Gore (UPDSUL) i Mornarica VCG danas su zajedno itntevenisale na otklanjanju posljedica zagađenja koje je u jutarnjim časovima uočeno na površini Tivatskog zaliva.

Naime, građani i turisti koji su ujutro plovili izletničkim brodićima po zalivu Boke, uočili su i nadležnima prijavili pojavu velike prljave mrlje koja je plutala po površini mora na potezu od Pristana na sjeverozapadnoj obali poluostrva Luštiuca, istočno prema Tivtu i Solilima. Mrlja prljavomrke boje pružala je izuzetno ružnu sliuku jer je u zalivu ujutro, zbog veoma lijepog vremena za ovo doba godine, vladala potpuna bonaca, pa nije bilo valova i vjetra koji bi inače, sami razbili mrlju.

Po prijavi građana, odmah je intervenisala dežurna ekipa UPSUL-a i Mornarice VCG koja je bazirana na Pristanu odakle je isplovio specijalni brod EKO-1 za intervencije u slučaju zagađenja mora. Utvrđeno je da se ne radi o zagađenju od izlivanja u more nafte ili zauljenih tečnost, već je riječ o prljavoj pjeni, najvjerovatnije uzrokovanoj izlivanjem neprerađenih fekalnih voda iz nekog od obalnih kanalizacionih kolektora. Posada ploviola EKO-1 je nakon skoro dvočasovne intervencije, korišćenjem plutajućih brana, aspotrbenata i upijača sanirala ovo zagađenje.

Izvor:S.L.
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije