15.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Dva crnogorska aerodroma osmi i deveti na listi od deset najprometnijih vazdušnih luka u bivšoj Jugoslaviji

Gužve na aerodromu Tivat foto S.L

Aerodromi Tivat i Podgorica po ostvarenom obimu saobraćaja, osmi su, odnosno deveti na spisku od deset najprometnijih vazdušnih luka na području bivše Jugoslavije.

Na vrhu liste koju je juče objavio portal ExYU aviation, je Aerodrom „Nikola Tesla“ u Beogradu koji je 2018. završio sa prometom od 5,64 miliona putnika, što je 5,6 odsto bilji rezultat nego godinu ranije.

Tivat je sa ukupnim prometom od 1.245.999 putnika osmi na listi, ispred Podgorice koja je na devetom mjestu sa prometom od 1.208.595 putnika. Posljednji na listi od deset najvećih je aerodrom Sarajevo sa prometom od  1,04 miliona putnika.

Oba crnogorska aerodroma zajedno su lani imali  skoro 270 hiljada putnika više nego 2017. što potvrđuje kontinuirani rast Crne Gore kao aviodestinacije.

Aerodrom Tivat

Podgorica je lani imala porast prometa od 14,5% u odnosu na godinu ranijem što je stavlja na treće mjesto među najbrže rastućim vazdušnim lukama ex –Yu, iza aerodroma „Adem Jašari“ u Prištini koje je imao porast prometa od 14,6% , odnosno Skoplja čiji je promet porastao za 15,5 odsto. Ovakav rezulta Podgorica je ostvarila prvenstveno zbog poslovne strategije preduzeća Aerodromi Crne Gore da na ovaj aerodrom skoncentriše saobraćaj većine tzv. legacy i low cost aviokompanija koje lete u redovnom saobraćaju sa Crnom Gorom, dok je aerodrom Tivat mnogo izraženijeg sezonskog karaktera i orijentisan je prvenstveno na saobraćaj charter i leiusure avioprevoznika.

Aerodrom Tivat lani je zabilježio stopu rasta prometa od 10,3%, po čemu je peti na listi od deset najprometnijih aerodroma na području bivše Jugoslavije.

Izvor:S.L

Najčitanije