10 C
Kotor

Slušaj online radio

Opština Tivat promijeniće pristup: Raskidaju ugovore, traže oduzimanje licence

Sa ranijeg izvođenja radova na pristaništu Pine, Foto: Siniša Luković

Opština Tivat promijeniće pristup prema nesavjesnim izvođačima radova i firmama koje su nadzirale realizaciju opštinskih investicija u infrastrukturu i javne objekte, koje drastično kasne ili su nekvalitetno urađene.

Osim raskida ugovora, te firme i pojedinci mogu očekivati da će nadležnim organima Tivćani podnijeti zahtjeve da im se ukinu licence za obavljanje djelatnosti.

”Mnogi izvođači koji su u prethodnom periodu dobili poslove na tenderima koje je raspisivala Opština Tivat nisu se proslavili na tim radovima. Još je veći problem od njih su firme koje su vršile nadzor koji je izvođačima omogućavao da rade što i kako oni hoće. To je nevjerovatno jer nadzor plaća Opština kao investotor sa namjerom da nadzor garantuje da će posao koji se finansira javnim novcem, biti urađen u roku i kako treba”, kazao je “Vijestima” potpredsjednik Opštine Tivat Vladimir Arsić koji je zadužen za investicije.

Kao loše urađene projekte u kojima nadzor nije odradio posao kako valja, on je izdvojio izgradnju MR 2 saobraćajnice za Luštica Bay, objekta Dnevnog centra za djecu i mlade sa teškočama u razvoju, Crvenog krsta Tivat u Seljanovu i izgradnju mreže atmosferske kanalizacije u tom naselju i dijelu Jadranske magistrale gdje šahtovska okna propadaju, a kolovozi su u rupama i neravnicama jer podloga oko ugrađenih drenažnih cijevi nije adekvatno urađena.

”Zgrada Dnevnog centra i Crvenog krsta koja je sagrađena prije nepune dvije godine i koja je Opštinu koštala skoro 800 hiljada eura od starta ima problem sa probijanjem podzemnih voda u podrumsku etažu, a od prije nekoliko mjeseci i sa katastrofalnim prokišnjavanjem krova. Iz firme “Artek” koja je bila izvođač radova su, kada smo tražili da otklone nedostatke, izmijenili dio metalne konstrukcije krova, ali je nova kiša pokazala da tvrdnje izvođača da je time problem otkonjen, nisu tačne i da krov i dalje prokišnjava”, istakao je Arsić, dodajući da su se zbog poplava u podrumu pojavile i pukotine na temeljima nove zgrade.

Na sastanku sa izvođačem i nadzorom prije tri mjeseca o ovom problemu, Opštini je rečeno da će taj nedostatak biti otklonjen, ali da izvođaču treba “15-ak suvih dana da otkopa oko zgrade i postavi novu drenažu”. Arsić je naveo da rok od tri mjeseca prošao, a da problem nije saniran.

Prema njegovim riječima, Opština je loša iskustva u izvođenju radova na javnim objektima imala sa kompanijom “Erlangom” (partnerska firma “Artekom”) koja je godinu dana kasnila sa rekonstrukcijom i uređenjem gradske rive Pine,zatim “T-constructionom” sa kojim je raskinula ugovore o izvođenju radova na kompleksu sportskih terena u Donjoj Lastvi i trećom fazom saobraćajnice Cacovo, firmom “Civil Engineer” i njenom kćerkom-firmom MCG, te firmama “Urbi pro” i GPC kao nadzorom i projektantom.

”Civil Engineer” je drastično kasnila, a onda nakon što je bezuspješno pokušala iznuditi povećanje lani ugovorene cijene za 27 odsto napustilas je gradilište 1,15 miliona eura vrijedne MR 2 pristupne saobraćajnice kompleksu Luštica Bay u Krtolima. Opština je taj ugovor raskinula i krenula u naplatu penala, dok su iz kompanije negirali odgovornost za kašnjenje i prekid radova, a najavili su tužbu protiv opštinekojom će tražiti nadoknadu štete od oko 300 hiljada eura koju su,kako tvrde, pretrpjeli. “Civil Engineer” koji jeo vaj i brojne ranije poslove u Tivtu dobio u vrijeme dok je tim gradom upravljala vlast koalicije DPS-SD-HGI, Opštini je i ranije pričinjavao probleme sa kašnjenjem radova na prve dvije faze saobračajnice Cacovo. Na trasi glavnog kanalizacionog kolektora u Donjoj Lastvi koju je ova firma radila, po riječima Arsića, nedostaju čitavi djelovi trase između više kanalizacionih okana na dionicama koje je “Civil Engineer” bukvalo preskakao.

Arsić je kazao da se stalo i sa izvođenjem radova na prvo fazi šetališta Belane gdje je izvođač firma MCG.

”Izlivene su betonske konstrukcije koje su trebale da budu potpora za izgradnju obalnog šetališta i one su dopremljene na lokaciju, ali je potrebno da se oni uz asistenciju dizalice i ronilaca, postave na adekvatne pozicije. Sa izvođačem smo dogovorili da se to dodatno plati 10.000 eura preko ugovorene cijene radova, ali oni nakon toga više nisu dolazili. Nećemo ih čekati, nego čemo raskinuti ugovor i u posao uvesti one koji znaju”,istakao je Arsić, dodajući da se ovaj problem mora što prije riješiti da bi se nastavili radovi u drugoj fazi na potezu prema Župi.

Sagovonik “Vijesti” je kazao da problemi sa nesavjesnim izvođačima radova, njihovim kćerkama-kompanijama i potkompanijama, firmama koji su vršile loše projektovanje, revizije projekata i pogotovo nadzor nad obavljanjem radova u Tivtu traju više godina i sada su kulminirali.

”U pitanju su stalno iste kompanije i isti ljudi. Razlog za to njihovo ponašanje je bio prvenstveno u lošem Zakonu o javnim nabavkama, ali i neshvatljivo toleratnom odnosu bivše gradske vlasti prema tim firmama. Aktuelna vlast u Opštini Tivat sigurno neće dozvoliti da se to i dalje događa. Problem su nam ugovori koje su naši prethodnici sklopili i niski kriteriujumi koji su ranije primjenjivani za izbor izvođača i nadzora.Toga sigurno više neće biti, jer imamo mehanizam kako da iz dobijanja poslova na tenderima Opštine ubuduće eliminišemo kompanije koje su se pokazale kao loši, neodgovorni i nekvalitetni izvođači i nadzor”, kazao je Arsić.

On ističe da su mnoge renomirane kompanije koje su učestvovale na tenderima prethodne gradske uprave Tivta gubile te poslove, jer su njihove ponude bile neznatnmo skuplje od ponuda kompanija koje su se dobijali firme poput “Civil Engineera”, MCG-a “Arteka”, “Erlanga” i ostalih. Simbolično niža cijena po kojoj su tendere dobile nesolidne firme pokazala kao mnogo skuplja varijanta za Opštinu kao investotora, s obzirom na velika prekoračenja rokova, dodatne radove koji su se otvarali, dodatne troškove u odnosu na ugovorene…

Milionski poslovi firmama koje nemaju adekvatnu opremu

Arsić je kazao da se postavlja pitanje kako su milionski vrijedne poslove u Tivtu mogle dobijati firme poput “Civil Enginera” za koje se u startu znalo da ih one ne mogu izvesti jer ne posjeduju adekvatnu opremu i mašine, niti imaju dovoljan broj radnika.

Arsić je naglasio da se nakon što je tivatska lokalna vlast prva ovo javno problematizovala, pokrenula bura i u mnogim drugim opštinama koje imaju slične probleme sa nepouzdanim i nekvalitetnim izvođačima radova koji su dobili poslove na javnoj infrastrukturi i objektima.

”Uz raskidanja ugovora, pred Ministarstvom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, odnosno Inženjerskom komorom pokrenućemo zvanične postupke za ukidanje licenci za rad ovim problematičnim kompanijama, kao i stručnim i odgovornim osobama u njima.To konačno mora doći na dnevni red nakon ovakvih višegodišnjih problema i neodgovornog odnosa prema novcu poreskih obveznika. To više ne može da prolazi nekažnjeno i bez posljedica”, zaključio je Arsić.

Izvor:S.L.

Najčitanije