26 C
Kotor

Slušaj online radio

Dvije brodarske kompanije suočene s kaznom od dva miliona dolara: Priznale krivnju za zagađenje okoliša

Foto: US Coast Guard / gCaptain

Ministarstvo pravosuđa SAD-a u svom je saopštenju za javnost u utorak, 21. maja, izjavilo da su se dvije kompanije tankera PS Dream, Prive Overseas Marine LLC i Prive Shipping Denizcilik Ticaret, izjasnile krivima za namjerno kršenje Zakona o sprječavanju onečišćenja s brodova (APPS) i dovođenje u zabludu pravosudnih tijela davanjem lažne knjige evidencije goriva i ulja, piše Maritime News.

Priznanje o krivnji podneseno je na saveznom sudu u New Orleansu pred glavnom sutkinjom Okružnog suda SAD-a Nannette Jolivette Brown. Ako sud odobri sporazum o priznanju krivnje, tvrtke će biti kažnjene s ukupno dva milijuna dolara i uvjetnom kaznom od četiri godine, navodi gCaptain.

Slučaj je nastao na temelju izvješća člana posade 11. januara 2023. godine, koji je američkoj obalnoj straži poslao video na kojem se vidi kako se gorivo ispumpava iz tankera u more. Po dolasku broda u New Orleans dva tjedna kasnije, predao je dokaze Obalnoj straži.

Tokom inspekcije, kompanije su Obalnoj straži predočile krivotvorene knjige evidencije goriva i ulja kako bi sakrile činjenicu da je posada izbacila otpad kontaminiran gorivom u more tijekom putovanja u New Orleans, kršeći međunarodni ugovor, MARPOL Annex I.

“Namjerno onečišćenje s brodova, namjerno krivotvorenje knjige evidencije i ometanje pravde ozbiljni su zločini protiv okoliša koji će biti oštro kažnjeni u skladu sa zakonom”, rekao je pomoćnik državnog odvjetnika Todd Kim iz Odjela za okoliš i prirodne resurse američkog Ministarstva pravosuđa.

Predložena kazna od dva milijuna dolara uključuje 500.000 dolara u isplatama društveno korisnog rada koji će financirati pomorske ekološke projekte u istočnom okrugu Louisiane. Članovi posade koji su pružili dokaze također mogu dobiti do 500.000 dolara od kazne.

Protiv zapovjednika PS Dreama, kapetana Abdurrahmana Korkmaza, podignute su posebne optužnice. Kapetan Korkmaz optužen je u dvije točke: kršenje APPS-a i ometanje inspekcije broda od strane Obalne straže.

“Ovaj je slučaj uključivao prevaru i namjerno onečišćenje, a cilj ovog kaznenog progona je da se korporacije i pojedinci pozovu na odgovornost”, rekao je američki odvjetnik Duane Evans, kako ističe Splash247.

PS Dream je tanker od 51.000 DWT izgrađen 2009. godine, a koji plovi pod zastavom Paname. Dana 8. svibnja, brod je isplovio iz UAE i trenutno je usidren u Singapuru.

Najčitanije