26 C
Kotor

Slušaj online radio

Preporuke za čitanje iz Knjižare So

Knjižara So

U današnjem izdanju Preporuka za čitanje, rubrike koju Boka News godina uređuje u saradnji s hercegnovskom Knjižarom So, donosimo preporuke za knjige iz žanrova prave ili lijepe književnosti, popularne književnosti, religije, geopolitike, pomorstva i knjiga za djecu.

Roman Melanholija nobelovca Jun Hosea govori o norveškom umjetniku Lašu Hertevigu koji je slikao zadivljujuće pejzaže, ali je bolovao od mentalne bolesti i umro u siromaštvu. Najveći dio romana fokusira se na jedan Lašov dan kada se njegovo mentalno stanje ubrzava, jer mora da napusti iznajmljeni stan, a samim tim svoju ljubav, ćerku gazdarice, petnaestogodišnju Helenu. Priča kojom Fose maestralno omogućava čitaocu da uđe i doživi unutrašnji svijet umjetnika koji je u neprekidnom dijalogu sa samim sobom, obuzet strašću i seksualnim zabludama, pa sebe i svoju sreću doživljava samo kroz Helenu. Ta božasnka svjetlostl ljubavi će mu potpuno spržit um. Izdavač je Blum.

Bog francuske i svjetske književnosti, tvorac Madam Bovari i Sentimentalnog vaspitanja, dobio je ideju za knjigu Kušanje svetog Antonija, još u svojoj 18. godini. Prvu verziju, nadahnutu filozofijom Baruha Spinoze, pisao je 1847, otputovao radi nje u Egipat, ali je nije završio jer je otpočeo da piše roman Madam Bovari. Poslednju verziju Kušanja svetog Antonija objavio je tek 1874, kao roman dramske strukture, čija se radnja zbiva u jednoj noći. Glavni akteri ovih vizija svetog Antonija su Amonarija, njegova ljubav iz mladosti, kralj Nabukodonosor, kraljica od Sabe, Hilarion, Antonijev učenik kao ovaploćenje Satane. Ova knjiga je, između ostalog, nenadmašna studija religije, filozofije i paganizma. Izdavač je Lom.

Klitemnestra autorke Konstance Kazati priča je o ženi kojoj je mitologija dodijelila sporednu ulogu. Ona je sestra Helene, žene zbog koje se vodio Trojanski rat, supruga Agamemnona, mikenskog kralja koji nije prezao od žrtvovanja sopstvene kćerke radi ratničke slave, majka Oresta gonjenog furijama, žrvovane Ifigenije i nepokolebljive Elektre. Uvijek predstavljena kao sestra, majka, supruga, Klitemnestra je vijekovima bila puki nosilac uloge čiji glas nismo mogli čuti. U ovom romanu, međutim, pred nama je spartanska princeza, jaka žena, vješta sa mačem i kopljem, otresita, pametna i plemenita. Izdavač je Laguna.

Oksfordska istorija islama knjiga je koju je priredio Džon L. Espozito i koja predstavlja sveobuhvatan prikaz druge po veličini i prve po brzini širenja religije na svijetu. Espozito je okupio 16 vodećih stručnjaka, muslimana i nemuslimana, koji su pružali prikaz porijekla i istorije razvoja islama. Knjiga obuhvata poglavlja o preislamskom arapskom svijetu, priču o Muhamedu i njegovim sljedbenicima i razvoju islamske religije i kulture, sve do uticaja islama na danjašnji svijet. Pisana za široku čitalačku publiku, ali interesantna i za stručnjake ova knjiga nudi ono što je danas najbolje u ovoj oblasti. Izdvavač je Clio.

Tamara Đermanović doktorirala je na temi odnosa Rusije i Zapada kod Dostojevskog na univerzitetu u Barseloni, i objavila knjigu Dostojevski između Istoka i Zapada. Nerazumijevanje i međusobna fascinacija prate odnos Rusije i Zapada kroz čitavu rusku istoriju. Stavovi koje likovi Dostojevskog imaju prema Rusiji ili Zapadu, a koji kao refleksija samog pisca nerijetko imaju snagu proročkih vizija, umnogome nam mogu pomoći da iz sadašnje perspektive sagledamo i razumijemo uzroke i posljedice složenog odnosa između Istoka i Zapada. Izdavač je Lom.

Pomorska urbosozologija knjiga je Danila A. Đurovića. Specifičnosti pomorskog profesionalizma nameću ozbiljan zadatak savremenim naučnim disciplinama. Specifičnost broda sa druge strane uslovljava prostorne, vremenske fiziobiološke i socio-fizičke restrikcije. Uticaj pomenutih ograničenja negativno se manifestuje na psihosomatsko, i socio-fizičko stanje pomorca. Snaga i dubina uticaja pomenutih poremećaja evidentna je i nakon iskrcaja pomorca sa broda odnosno njegovog povratka porodici. Ova knjiga se bavi sveukupnom zaštitom integriteta  ličnosti pomorca.

Otkačene činjenice za radoznalu decu u tri zasebne knjige (za uzrast od šest, sedam i osam godina) otkriće nam neobične informacije i smiješne crteže.. Iz ove tri knjige saznaćemo, na primjer, da pauk ima plavu krv, da nam je težina šest puta manja na mjesecu, da šargarepe mogu biti ljubičaste. Čitamo i o tome kako su vitezovi počinjali obuku sa sedam godina, kako se u SAD svake sekunde pojede 350 komada pice. Saznajemo da su oči džinovske lignje velike kao frizbi, a da su se u staroj Grčkoj sportisti takmičili goli. Iz ove tri knjige saznaćemo 250 čudnih i nevjerovatnih činjenica. Izdavač je Laguna.

Najčitanije