15 C
Kotor

Slušaj online radio

EK kupuje kanadera, Hrvatska zainteresovana za dva aviona

Kanader – foto morski. hr

Evropska komisija pregovara s kanadskim proizvođačem o nastavku proizvodnje protupožarnih zrakoplova, a interes za kupnju koja bi se u cijelosti financirala iz evropskog proračuna izrazilo je šest zemalja članica, među kojima je i Hrvatska.

“Komisija planira organizovati i financirati kupnju kanadera, a Hrvatska je prijavila interes za dva takva zrakoplova”, izjavio je u utorak u Bruxellesu ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut.

Trut je u utorak sudjelovao na svečanosti obilježavanja 10. obljetnice osnutka Koordinacijskog centra za odgovor na izvanredne situacije (ERCC) i početka priprema za ovogodišnju protupožarnu sezonu. Tom prigodom je povjerenik za krizno upravljanje Janez Lenarčič uručio je zahvalnice zemljama koje sudjeluju u privremenoj zračnoj floti za gašeje šumskih požara u okviru sustava rescEU, u kojima Hrvatska sudjeluje sa svoja dva kanadera te ugovore kojima se pokrivaju operativni troškovi korištenja tih letjelica.

Proizvođač kanadera je prije nekoliko godina prekinuo proizvodnju tih zrakoplova za gašenje požara. Sada Komisija pregovora s kanadskom tvrtkom De Havilland, koja bi trebala ponovno pokrenuti proizvodnju.

Hrvatska je jedna od šest zemalja članica koja je izrazila interes za kupnju dva kanadera. Osim Hrvatske to su još i Portugal, Španjolska, Francuska, Italija i Grčka. Dodatno, Grčka i Španjolska iz svojih proračuna trebali bi financirati kupnju još po 5 zrakoplova tako da će ukupna narudžba biti 22 zrakoplova. Cijena jednog zrakoplova je oko 52 milijuna eura bez PDV-a, a cijeli iznos pokriva EU.

Kako se doznaje, pregovori Komisije s kanadskim proizvođačem daleko su poodmakli i preostalo je još ispregovarati jamstvo kanadske vlade, koja bi trebala vratiti sredstva ukoliko se dogodi nešto neplanirano, to jest u slučaju da proizvođač ne može isporučiti naručene zrakoplove. Proizvodnja bi se trebala ponovno pokrenuti 2026. a početkom 2028. zrakoplovi bi trebali biti isporučeni.

Ti zrakoplovi činili bi stalnu flotu EU-a za gašenje požara. Zemlje koje su ih naručile moći će ih koristiti za gašenje požara na svom teritoriju, a u slučajevima kada neka zemlja zatraži pomoć preko Koordinacijskog centra za izvanredne situacije morat će ih tamo poslati.

Instrument rescEU, koji raspolaže zajedničkim europskim rezervama resursa, uključuje flotu zrakoplova i helikoptera za gašenje požara, kao i medicinsku opremu i terenske bolnice u slučaju zdravstvene krize. Riječ je privremenom mehanizmu, a Komisija planira uspostaviti trajni rescEU i zajedničku nabavu protuporažarnih zrakoplova, što će se financirati iz europskog proračuna.

Operativne troškove korištenja protupožarne flote, plaće pilota, gorivo, dežurstvo pokriva Europska komisija. Hrvatska će ove godine dobiti oko 1,8 milijuna eura za pokrivanje troškova korištenja svoja dva kanadera koje je stavila na raspolaganje sustavu rescEU.

Sustav rescEU u okviru Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu ove će godine u odnosu na prošlu udvostručiti vatrogasnu flotu pripravnu za gašenje šumskih požara, koji sve češće haraju Europom.

RescEU je prošle godine imao na raspolaganju flotu od 13 letjelica za gašenje požara, 10 kanadera, dva air traktora i jedan helikopter. Po dva kanadera dale su Hrvatska, Francuska, Grčka, Italija i Španjolska, dva air traktora dala je Švedska te Grčka jedan helikopter. Ove su godine svoje zrakoplove odlučile staviti na raspolganje još i Cipar, Češka, Njemačka i Portugal.

Osim toga će Austrija, Bugarska, Francuska, Njemačka, Latvija, Malta, Poljska, Rumunjska, Slovačka i Slovenija poslati skoro 450 vatrogasaca koji će biti unaprijed raspoređeni u područjima visokog rizika od šumskih požara u Francuskoj, Grčkoj i Portugalu.

Ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut sudjelovao je u utorak u ime potpredsjednika vlade Davora Božinovića na neformalnom ministarskom sastanku.

Izvor:Hina
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije