12.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Mještani Njeguša pozvali nadležne da spriječe devastaciju Lovćena

Lovćen – Devastacija-istorijske-karavanske-staze-ispod-Zanjeva-dola-siroka-zastita-zone-UNESCA

Mještani Njeguša obratili su se javnosti kako bi vlast konačno riješila brojne probleme sa kojima se suočavaju. Oni su pozvali prmijera Abazovića, tužilaštva, medije, ministarstva, lukalnu upravu da spriječe devastaciju Lovćena

Saopštenje prenosimo integralno:

Obraćam vaam se sa ljubaznom molbom i prezentovanjem činjenica vezanih za NP-Lovćen u ime mještana i inicijativnog odbora Njeguša. Svrha našeg obraćana i molba je mogućnost da se sa predstavnicima JPNPCG, Ministarstvom turizma, predstavnikom Agencije za zaštitu životne sredine, jednim od predstavnika mještana,  jednim predstavnikom nevladinog sektora i sa novinarom koji se bavi istraživačkim novinarstvom napravi emisija vezana za NP-Lovćen i svemu onome što se dešava na području Lovćena takođe u posebnom prilogu vam šaljemo dokumentaciju, rješenja i dokaze koji svjedoče o devastaciji, degradaciji uništavanju ambijentalnih i pejzažnih cjelina NP-Lovćen za šta smo sigurni da postoje i veliki elementi krivične odgovornosti JPNPCG kao upravljača zaštićenog područja. No krenimo redom:

1.Nelegalne naplatne rampe na lokalitetima Bjeloši i Krstac na kojima uprava JPNPCG naplaćuje mimo zakona prolazak kroz regionalni put Cetinje-Ivanova korita-Međuvršje-Krstac. Nakon našeg obraćanja Ministarstvu kapitalnih investicija, Direkciji za inspekcijski nadzor državnih puteva br. Up inn. Br 10/3-709/23-387/4 od 28. 04. 2023 godine zaveden u Upravi za saobraćaj  br 01-454 1/1 od 03.05. 2023. godine radi davanja izjašnjena po pitanju naplatnih rampi i zasustavljanja saobraćaja na regionalnim putevima R-25 i R-25. 1 izdaje se sljedeće rješenje. IZJAŠNJENE u kome se između ostaloga kaže: ,,Uprava za saobraćaj podržava i zalaže se za ubiranje prihoda, valorizaciju i zaštitu Nacionalnih parkova Crne Gore. Smatramo da JP Nacionalni parkovi treba da ubira prihode od posjetilaca nacionalnih parkova ALI NE I OD KORISNIKA DRŽAVNOG PUTA  koji prolaze državnim putem koji je u zahvatu nacionalnog parka. Svi korisnici predmetnih regionalnih puteva nijesu i posjetioci nacionalnog parka. Značajan dio mreže državnih puteva Crne Gore (magistralni i regionalni putevi) su u zahvatu nacionalnog parka. Korisnicima državnih puteva data je mogućnost da biraju koji državni put žele da koriste da bi stigli do željene destinacije. JPNPCG treba da nađu način da naplaćuju naknadu od posjetilaca nacionalnog parka a da korisnici državnog puta mogu bez zasustavljanja i kontrole stići na željenu destinaciju. Smatramo da Nacionalni parkovi Crne Gore nemaju zakonske mogućnosti da vrše zasutavljanje saobraćaja na državnom putu. Uz prilog prilažemo svu neophodnu dokumentaciju. Angažovanjem našeg pravnog zastupnika mještana Dr. Aleksandar Saše Kovačevića 069-369-101 prilažemo vam dokumentaciju u mejlu.

Devastacija-katuna-Kuk-i-padina-Stirovnika – NP Lovćen

Kao što vam je poznato na prostoru NP-Lovćen na katunu Kuk se grandioznim predstavlja izgradnja žičare. Katun Kuk, katun Zlatarice, obližnji katun Bižaljevac, kao i padine Štirovnika su najstrožija zona NP-Lovćen koja je degradirana od strane izvođača radova, pored toga na pomenutim lokalitettima CEDIS je mimo planskih dokumenata i bez elaborata o procjeni uticaja na životnu sredine probio pristupne puteve do dalekovoda. Pri tome je degradirao ambijentalne cjeline, uticao na floru koju čine brojni endemi, subendemi i relikti prošlosti Balkanskog poluostrva. Neposredno u blizini žičare na lokalitetu Zlatarice na južnim padinama planine Lovćen, unutar istoimenog Nacionalnog parka, 1969. godine naučnici Blečić i Mayer otkrili su za nauku novu podvrstu Edriantus wettsteinii ssp. lovcenicus – Lovćenski zvončić. Ova podvrsta nastanjuje suvu i zemljištem oskudnu podlogu odnosno kamenjare i pukotine stijena nad Bokokotorskim zalivom. Biljka raste u jastučićima a prepoznatljiva je po ljubičastim zvončastim cvjetovima. Cvjeta tokom jula. Lovćenski zvončić se nalazi na nacionalnoj Listi zakonom zaštićenih vrsta, a prepoznat je i kao IPA vrsta (Important Plant Areas). Sama populacija je sa brojnim građevinskim radovima na ovom području i njegovoj neposrednoj blizini ugrožena a ćute svi od nadležnih institucija preko mistarstava što nam ipak svjedoči o velikom i mogućem ličnom intresu mitu i korupciji. Aktuelni premijer Abazović je itekako znao dobro da štiti Sinjajevinu dok se NP-Lovćen tako lako prepušta uništavanju i degradaciji.

Katun Bižaljevac stroga zona zaštite NP-Lovćen je degradiran putevima koje je CEDIS probio bez saglasnosti i zakonskog utemeljenja do dalekovodnih mjesta.

Pero Radnjić predstavnik mještana
  1. Pri tome je uništio i degradirao brojna staništa munike (Lat. Pinus heldreichii) je crnogorična vrsta drveta iz porodice borova i tercijerni relikt i subendemit Balkanskog poluostrva. Najčešće naseljava strme, kamenite i stjenovite terene i obrazuje čiste i mješovite šume s drugim četinarima i lišćarima. Naučni naziv munika je dobila po njemačkom botaničaru Heldrajhu (Theodor Heinrich Hermann von Heldreich, 1822—1902). No, priča o munici predstavlja jednu od najznačajnnih kako naučno-istraživačkih tako i popularnih priča koja je vezana ne samo za Lovćen, već i druge planine u Crnoj Gori i na Balkanskom poluostrvu na kojima su staništa munike. Pored toga na pomenutom katunu dovedene su u opasnost i dva viševjekovna svoltana ubla koja imaju ,,živu žicu” vode na pomenutom lokalitetu građevinske mašine su u neposrednoj blizini ublova sabile teren i dovele u opasnost urušavanje ublova kao i nestanak ,,žive žicu” koju predstavljaju primjer autentične crnogorske arhitekture.

    Devastacija-katuna-Bizaljevac-najstrozije-zone-NP-Lovcen
  2. Turistička sezona se bliži a problemi mještana do sada nisu naišli na razumijevanje, razgovr ili bilo kakvu podršku što je njihova obaveza a naše pravo. Bronji problemi u NP-Lovćen mogu dovesti do mnogo ružnih slika jer mi smo spremni da se svim demokratskim i ztakonom propisanim sredstvima se borimo za ono što smatramo da je naše neotuđivo pravo koje nam garantuje ustav i zakoni države Crne Gore.
  3. Pozivamo premijera u tehničkom mandatu Abazovića da na ovom primjeru pokaže svu snagu pravne države o kojoj toliko često govori a ima li boljeg primjera od Lovćena. Ako je znao tako da srcem brani Sinjajevinu. Neka se na isti način i odnese prema planini koja je ponos svih nas u Crnoj Gori.

    Primjer devastacije
  4. Pozivamo medije, državnog i specijalnog državnog tužioca, predstavnike svih relevantnih ministarstava, opštinu Cetinje da se aktivno uključe u rješavanje brojnih i nagomilanih problema koje smo ovdje samo dijelom predstavili uz svu neophodnu dokumentaciji. Pozivamo vladu i premijera Abazovića koji je tako zdušno branio Sinjajevinu da se po ovim pitanjima oglasi i uključi u rješavanje problema. Šta je sa degradacijom Lovćena od strane neodgovornih investitora takozvane žičare ali i CEDIS-a koja podliježe krivičnoj odgovornosti i šta je sa prijavama JPNPCG da li one leže i fijokama zarad nečih ličnih i privatnih intresa. Zašto uprava JPNPCG ćuti o svemu što se dešava i dokle će to ćutanje da traje, stoji u saopštenju koje potpisuje predsjednik Odbora mještana Perica Pero Radonjić i kontakt osoba(067-300-808) i član Odbora Dragan-Duda Čavor (069-040-692).
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije