29.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Ekološka katastrofa na Drini: Zajednički problem tri države mora biti riješen

Drina – Foto: V.Bešić/AA

Proteklih dana brojni domaći i svjetski mediji kroz snimke i fotografije prenijeli su ružnu sliku iz Bosne i Hercegovine

Višegrad

Sa svakom sezonom kiša, topljenja snijega i nabujalih rijeka desetine tona smeća prekriju Drinsko jezero Hidroelektrane Višegrad, javlja Anadolija.

Zbog nebrige stanovništva i nadležnih institucija, divljih deponija i neadekvatnog odlaganja otpada na obalama rijeka, ovaj grad je svake godine na ivici ekološke katastrofe.

– Smeće iz tri zemlje –

S obzirom da smeće prema Višegradu pluta Limom iz pravca Srbije, ali i Drinom iz Crne Gore te uzvodno iz Foče i Goražda, radi se o zajedničkom problemu tri države, koji uprkos brojnim inicijativama, sastancima i obećanjima još uvijek nije riješen.

Dejan Furtula, predsjednik Udruženja “Eko Centar” iz Višegrada, kaže da za ovaj problem ne postoji objašnjenje.

“Ovo je stvarno velika sramota. Dešava se već dugi niz godina zaredom, ali posljednjih 2-3 godine čini mi se da su to najveće količine otpada koji dolazi na lančanicu ovdje na gornje višegradsko jezero. Znamo da je problem otvaranje regionalne deponije za gornji sliv rijeke Drine – Višegrad, Goražde, Foču, Rudo i još neke gradove”, govori Furtula.

Podsjeća da je Srbija napravila deponiju Duboko, koja podmiruje 400.000 stanovnika, i da se i u BiH može uraditi slično kako bi se sanirale deponije u koritima rijeka.

– Loša slika –

Osim na nadležne, Furtula apeluje i na građane da rijeke ne posmatraju kao deponije smeća. Dodaje da do Višegrada rijeka nosi i plastiku, drveće, dijelove automobila pa i medicinski otpad.

“Bukvalno, jedna prava ekološka katastrofa. Nadam se da će tri države Srbija, Bosna i Crna Gora napraviti neki generalni, veliki plan, da će se krenuti prema EU da se traži neka pomoć, neka sredstva, a i sami da izdvojimo sredstva za to. Da se konačno riješi ovaj problem, jer stvarno je bruka za sve nas”, naglašava Furtula.

Proteklih dana brojni domaći i svjetski mediji kroz snimke i fotografije prenijeli su ružnu sliku iz Bosne i Hercegovine. U Višegradu se nadaju da će to biti dodatni motiv da se otpad u Gornjem Podrinju konačno zbrine, a primjera kako to uraditi i kako otpad iskoristiti u svrhu proizvodnje energije ima u brojnim gradovima svijeta.

Za sada, otpad iz akumulacije HE Višegrad uklanjaju samo radnici hidroelektrane što je tek privremeno rješenje.

Najčitanije