12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Scholz prelomio: Ukrajina dobija tenkove Leopard 2

Šolc – Foto: Michael Kappeler/dpa

Kocka je pala: Njemačka isporučuje Ukrajini borbene tenkove Leopard 2. Osim toga će drugim zemljama biti dopušteno da izvezu takve tenkove s kojima raspolažu. Odluke će biti objavljene danas.

Kako njemački mediji javljaju, savezna vlada je odlučila isporučiti Ukrajini borbene tenkove “Leopard 2”. Odluka bi trebala biti objavljena u srijedu (25.1.). Prema navodima tjednika Spiegel planira se isporuka verzije “Leopard 2A6” iz zaliha Bundeswehra, i to jedna bojna, što znači 14 tenkova s opremom i streljivom.

Osim toga će i drugim zemljama biti dopušteno da Kijevu predaju takve tenkove. Poljska je već poslala službeni zahtjev za doza dozvolu isporuke tenkova tipa Leopard Ukrajini. Budući, naime, da su to tenkovi proizvedeni u Njemačkoj, svi kupoprodajni ugovori sadržavaju klauzulu o krajnjem odredištu. To znači da Njemačka mora odobriti prodaju ili isporuku tih tenkova nekoj trećoj zemlji.

Osim toga američki mediji javljaju da i SAD odustaje od svoje suzdržanosti te će navodno Ukrajini poslati tenkove tipa “Abrams”. Prema navodima Wall Street Journala bi Washington do kraja tjedna mogao objaviti isporuku “većeg broja” tih tenkova – drugi izvori govore o 20 do 30 komada. Američka vlada, međutim, ove vijesti do sada nije komentirala.

Kancelar Olaf Scholz tjednima je na udaru kritika po pitanju isporuka “Leoparda 2” – predbacuje mu se oklijevanje i neodlučnost. Dio tih kritika dolazio je i od strane koalicijskih partnera. Scholz je pak svoju suzdržanost opravdavao rizikom od eskalacije i nužnom međunarodnom koordinacijom.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije