9 C
Kotor

Slušaj online radio

Ekološke akcije u Tivtu – nove sadnice za dvorišta vrtića, pošumljavanje na Grabovcu

šipak

Sekretarijat za privredu i Sekretarijat za uređenje prostora Opštine Tivat najavili su danas da kreću u aktivnosti pošumljavanja u skladu sa Planom podsticajnih mjera u poljoprivredi za 2021.godinu i Lokalnim akcionim planom za biodiverzitet 2018 – 2023. godine.

“U cilju održivosti i zaštite prostora pošumljavanje se nastavlja modelom agrošumarstva. Pod agrošumarstvom se podrazumjevaju aktivnosti koje uključuju kombinovano gajenje šumskog drveća i voća, zajedno sa drugim kulturama uz obostranu korist za ljude, biljke, životinje i uopšte životnu sredinu. U tom smislu, pošumljavanje će se vršiti sadnicama divljeg šipka (Punica granatum) i košćele (Celtis australis) koje je obezbjedila Opština Tivat.”- naveli su iz lokalne uprave.

Lokacija koja će biti obuhvaćena pošumljavanjem je rubno zemljište nekadašnje deponije Grabovac u Krtolima. Ovom akcijom planirano je pošumljavanje 9.000 m2 zemljišta.

Sekretarijat za uređenje prostora Opštine Tivat je, u okviru obilježavanja Međunarodne nedelje djeteta, izvršio nabavku sadnica ukrasnog žbunja, koje su donirane vrtićima u Tivtu i Radovićima. Prilikom odabira vrsta naročita pažnja je posvećena nabavci sadnica onih vrsta koje nemaju izraštaje koji mogu da povrijede (trnovi, oštri listovi i sl.) kao i vrsta koje nemaju otrovne djelove. Vrtiću u Radovićima donirano je 19 sadnica ruzmarina za oplemenjivanje dvorišta, a vrtiću u Tivtu 30 sadnica pitosporuma i 15 sadnica fotinije, od kojih će biti formirana živa ograda ka Đačkoj ulici i DVD „Partizan“.

Namjera je da se sadnjom prvenstveno poboljšaju sanitarni uslovi u smislu zaštite najmlađih od izloženosti negativnom djelovanju gradskog vazduha i buke, i da se obezbijedi zdrava i prijatna sredina za njihov boravak. Nabavka je realizovana u skladu sa mjerama predviđenim u okviru lokalnih planova iz oblasti zaštite životne sredine. Biljke će sa zaposlenima u ovim javnim predškolskim ustanovama saditi djeca, kako bi aktivnost imala i edukativni karakter, a pomoć oko sadnje pružiće služba zelenila Komunalnog preduzeća Tivat.

Izvor:S.L.

Najčitanije