16 C
Kotor

Slušaj online radio

Stipendije Opštine Herceg Novi i Fakulteta za menadžment za 14 sportista

Stipendije HN

Opština Herceg Novi i Fakultet za menadžment Herceg Novi stipendiraće 14 mladih sportista iz tri hercegnovska kluba za studijsku 2021/22 godinu na tom fakultetu, u okviru već ranije uspostavljene saradnje između lokalne samouprave i ove visokoškolske ustanove. Po pet članova PVK „Jadran“ i KK „Primorje 1945“, kao i četiri članice OK „Albatros“ pohađaće ovu studijsku godinu o trošku Opštine i Fakulteta.

U prostorijama Fakulteta za menadžment danas su protokol o saradnji potpisali potpredsjednik Opštine Mirko Mustur, dekanica fakulteta Irena Petrušić, predsjednik KK „Primorje 1945“ Željko Roganović, direktor PVK „Jadran“ Miloš Mračević i Branka Obradović ispred OK „Albatros“.

Kako je kazao potpredsjednik Mustur, fakultet i lokalna samouprava prepoznali su potrebu da se mladi ljude zadrže u gradu, što je od izuzetnog značaja i za klubove „Jadran“, “Primorje 1945“ i „Albatros“ koji žele da zadrže perspektivne sportiste u svojim redovima.

-Ovako se na jedan lijep način rješava pitanje ostanka sportista u Herceg Novom i klubovima, a na kraju sportske karijere oni će biti kao građani sa diplomom i lakše mogu doći do posla, istakao je potpredsjednik Mustur.

Ove godine stipendiju je dobilo 14 brucoša, objasnila je dekanica Fakulteta, doc. dr Irena Petrušić.

-Prethodno smo imali ugovore o saradnji sa PVK “Jadran” i KK “Primorje”, a onda smo, na inicijativu Opštine, prije dvije godine započeli novu saradnju u okviru koje Opština finansira polovinu, a drugu polovinu Fakultet i to se ispostavilo kao dobro. Prve godine smo stipendirali osam, prošle 12, a ove 14 studenata, kazala je Petrušić.

Stipendije HN

Kako je istakla, osnovni motiv je obezbjediti mladima da uz razvoj sportske karijere ne zapostavljaju akademsko usavršavanje.

-Najveću korist imaju studenti, zbog toga što su oni zauzeti brojnim sportskim obavezama i akademski dio padne u zapećak. Ono što im omogućavamo je da paralelno sa treninzima i utakmicama završavaju studije i sjutra kada završe sportsku karijeru mogu da nastave da rade u onim oblastima u kojima su se školovali, kazala je Petrušić.

Prema riječima direktora PVK “Jadran” Miloša Mračevića, podrška lokalne samouprave i Fakulteta za menadžment važna je jer pruža mogućnost akademskog usavršavanja u Herceg Novom uporedo sa sportskim i profesionalnim obavezama, čime će sportisti-stipendisti jednog dana biti spremni za tržište rada i neke druge angažmane.

Pored potpisnika i sportista, potpisivanju protokola prisustvovali su sekretar za društvene djelatnosti i međunarodnu saradnju Vasilije Ćuković, savjetnik predsjednika Opštine Nenad Vitomirović, prodekan za nastavu prof. dr Nikša Grgurević i trener prvog tima “Jadrana”, Petar Radanović.

Najčitanije