11.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Endemske staze – kreiraju zajedničku turističku ponudu, „Hutovo blato“, Botanička bašta „Kotišina“ i „Tivatska solila“

Dani otvorenih vrata

Tivat – Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore, kao partner Interreg IPA CBC Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora „Endemic pathway – Endemske staze“, organizovalo je Dan otvorenih vrata. Sastanku su prisustvovali projektni partneri iz Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske, kao i predstavnici relevantnih institucija iz Crne Gore.

Danas su predstavljene projektne aktivnosti predviđene projektom koji ima za cilj stvaranje zajedničke turističke ponude u tri zaštičena područja – Park prirode „Hutovo blato“ u Čapljini, Botanička bašta „Kotišina“ iz Makarske i „Tivatska solila“.

Rukovodilac službe za kontrolu i održivi razvoj u JP Morsko dobro Srđan Radić kazao je da ono što ova tri područja čini posebnim je bogatstvo rijetkih endemskih vrsta flore i faune, vrijedno kulturno nasljeđe te očuvane prirodne i pejzažne vrijednosti koji su osnov za razvoj nove zajedničke turističke ponude tokom cijele godine.

„Projektne aktivnosti usmjerene na formiranje i promociju zajedničke turističke ponude u sva tri rezervata prirode obuhvatiće organizaciju grupnih posjeta, kampova za posmatranje ptica, takmičenja za posjetioce, radionica za djecu školskog uzrasta kao i razvoj i unapređenje infrastrukture za turiste kroz formiranje Centra za posjetioce, nabavku opreme za posmatranje ptica, obuku stručnih vodiča, izradu mobilne aplikacije i promotivnog materijala“, kazao je on.

Istakao je kako je ukupan budžet za sva tri projekta 1.540.375,30 eura od čega 85 odsto predstavlja donaciju iz EU fondova dok preosalih 15 odsto kofinansiraju partneri iz projekta.

„Budžet za aktivnosti Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom iznosi 422.329, 30 eura a glavne aktivnosti koje će biti realizovane u Posebnom rezervatu prirode „Tivatska solila“ obuhvataju: postavljanje „Interpretacijskog centra za posjetioce“, njegovo opremanje modernom multimedijalnom  i interaktivnom opremom, nabavku opreme za turističku ponudu „posmatranje ptica u rezervatu“, obuku četiri zaposlena u Javnom preduzeću za stručnog vodiča u zaštićenim područjima u skladu sa metodologijom Evropske organizacije vodiča kao i formiranje i promocija zajedničke turističke ponude „Endemske staze“, pojasnio je on.

Direktor javnog preduzeća Park prirode „Hutovo blato“ iz BiH, Nikola Zovko,  kazao je da je ovaj projekat samo nastavak planiranih aktivnosti.

Dani otvorenih vrata

„Možemo biti zadovoljni realizacijom projekta. Kako smo krenuli negdje krajem prošle godine, sve aktivnosti idu dobro, redovno smo izvještavali donatora u toku projekta“, kazao je on i dodao da je projekat baziran na endemskim vrstama riba, ptica, biljaka,itd.

Riječ je, kaže, o razvoju turističke ponude na sva tri lokaliteta i nada se da će projekat biti uspješan.

Makarski komunalac iz botaničke bašte „Kotišina“ u Makarsoj Čedo Crljen smatra da će se zajednički interesi i problemi svih koji su uključeni u projekat uspješno riješiti.

„Na ovaj način, uz sredstava iz EU fondova ćemo sačuvati prirodne oaze i ostaviti ih u nasljeđe našim pokoljenjima“, poručio je on.

Kazao je da trenutno kreću sa javnom nabavkama u skladu sa projektom  te da im je sve ovo veliki izazov jer  do sada nijesu bili u mogućnosti da sarađuju sa EU fondovima.

„Siguran sam da ćemo izgurati ovaj projekat na zadovoljstvo svih i da neće biti posljednji na kom ćemo raditi“, zaključuje on.

Sastanak je organizovan kako bi se predstavnicima turističkih organizacija, turističkih agencija, hotelijerima  i svim zainteresovanim pojedincima predstavile projektne aktivnosti koje imaju za cilj podizanje turističke ponude  u sva tri zaštićena područja.

Projekat se realizujeu okviru internog IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska – BiH – Crna Gora 2014 – 2020 i sufinansiran je sredstvima ERDF i IPA II fondova EU.

Najčitanije