10.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Energija vjetra – K Line planira instalirati još ‘zmajeva’ na bulk carriere

Energija vjetra

Japanski brodar Kawasaki Kisen Kaisha, poznatiji kao K Line, objavio je planove za kupnju dodatnih jedinica automatskih sistema zmajeva (wind kite) koje je razvio francuski Airseas.

Nakon što je već instalirao Seawings na svoja dva capesize bulk carriera, K Line je sada potpisao ugovor za kupnju tri dodatne Seawing jedinice s ovom podružnicom francuske zrakoplovne tvrtke Airbus .

Dodatne Seawing jedinice bit će instalirane na tri post-Panamax bulk carriera, a očekuje se da će smanjiti emisije CO2 za više od 20%. Prva instalacija novih sustava planirana je kasnije ove godine, a brod će zaploviti u prosincu.

K Line još od 2017. surađuje s Airseasom kako bi istražio potencijal wind kite sustava i potvrdio potencijalnu uštedu goriva i smanjenje emisija štetnih plinova.

Veliki i spori bulk carrieri i dalje su glavna ‘meta’ sve većeg interesa brodarske industrije za inovacijama vezanima uz pogon energijom vjetra. U zadnje vrijeme razvija se sve veći broj projekata u kojima se planira testiranje krutih jedara i rotora na bulk carrierima.

Seawind bit će instaliran na pramcu plovila, a njime se upravlja s mosta kada se procijeni da su postignuti uvjeti za učinkovito korištenje snage vjetra kao dodatan pogon. Zmaj se automatski rasklapa i sprema natrag na pramac kada se prestane koristiti, piše The Maritime Executive.

“K Line shvaća da će brodovi koji se trenutno grade morati zadovoljiti standarde dekarbonizacije do 2040. i 2050. godine”, rekao je Vincent Bernatets, suosnivač i izvršni direktor Airseasa. “Vodeći sustav pogona na vjetar kao što je Seawing pomaže u postavljanju temelja za održivi brodski promet budućnosti, i to smanjivanjem emisija upravo sada, uz kratkoročnu isplativost putem uštede goriva.”

Krajem prošle godine, nakon suradnje i testiranja s Bureau Veritasom, Airseas je najavio da će početkom 2022. započeti prva ispitivanja na brodu u službi, i to na Ro-Ro brodu Ville de Bordeaux od 5.200 dwt. Brod je za potrebe testiranja unajmio Airbus, a njime inače upravlja Louis Dreyfus Armateurs koji prevozi glavne komponente zrakoplova između Francuske i SAD-a. Brod je bio opremljen testnom verzijom jedra od 500 m2.

K Line planira postaviti svoju prvu verziju Seawinga sustava u prosincu 2022. Specifikacije sustava nisu detaljizirane, ali Airseas navodi da bi ova verzija Seawinga u punoj veličini bila parafoil od 1000 m2 koji bi letio na visinama od gotovo 300 metara, hvatajući stabilnije vjetrove na većim nadmorskim visinama kako bi pomogli propulziji plovila.

Kao sljedeći korak u suradnji, K Line i Airseas također će raditi na integraciji podataka o plovilima Seawinga i K Linea u platformu koju je razvila japanska brodarska tvrtka. Cilj je maksimizirati performanse sustava.

Najčitanije