26.3 C
Kotor

Slušaj online radio

EU će pomoći reformama zemalja zapadnog Balkana paketom od 6 milijarda eura

Ursula von der Leyen posjetila Sjevernu Makedoniju
Foto: Ognen Teofilovski / Reuters

Evropska unija planira pomoći zemljama zapadnog Balkana u provedbi reformi potrebnih za integraciju u bogati blok ulaganjem od 6 milijarda eura, rekla je u Skoplju predsjednica izvršnog odbora EU-a Ursula von der Leyen.

Sjeverna Makedonija, Albanija, Kosovo, Srbija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina trebaju iskoristiti prigodu za proširenje EU-a i angažirati se na usklađenju vlastitih standarda s onima koji su na snazi u bloku, rekla je von der Leyen.

Dodala je da će novi EU-ov plan rasta za regiju uključivati i otvaranje zajedničkog tržišta prema zemljama zapadnog Balkana u područjima poput slobodnog kretanja roba i usluga, transporta i energije.

Von del Leyen je pozvala zemlje da otvore zajedničko regionalno tržište i nastave s potrebnim reformama.

Sjeverna Makedonija, primjerice, treba ostvariti reformu svoga poslovnog okruženja, stvoriti učinkovitu javnu administraciju, pobrinuti se da ima zdrave javne financije te da pojača borbu protiv korupcije.

Ta zemlja treba izmijeniti i ustav i Bugare priznati kao manjinu, kako je zatražila Bugarska, što će joj omogućiti pridruženje EU-u.

– Ove reforme doći će s ulaganjima, rekla je Von der Leyen na konferenciji za novinare održanoj s premijerom Sjeverne Makedonije Dimitrom Kovačevskim na početku svoje turneje po zemljama zapadnog Balkana.

Kasnije tokom dana posjetila je Kosovo. Ondje je pozvala vlasti da srpskoj manjini, koja čini oko 5 posto stanovništva, omoguće više autonomije stvaranjem udruge opština.

Srbija i Crna Gora prve su u regiji pokrenule pregovore o članstvu u EU-u, a zatim su prošle godine pregovore s Bruxellesom započele Albanija i Sjeverna Makedonija.

No Bosna i Kosovo još uvijek daleko zaostaju za svojim susjedima u tom procesu.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije