15 C
Kotor

Slušaj online radio

EU prihvatio odgodu brexita

Brexit

Veleposlanici 27 članica Europske unije jutros su Bruxellesu prihvatili prijedlog odgode brexita za tri mjeseca – do 31. januara. Poslije podne britanski parlament glasa o prijedlogu premijera Borisa Johnsona za održavanjem prijevremenih izbora.

Prije desetak dana Johnson se vratio iz Brisela s novim, izmijenjenim sporazumom o brexitu, ali je bio primoran tražiti odgodu roka jer ga je na to prisilio parlament. Britanski zastupnici načelno su prihvatili Johnsonov sporazum o brexitu, ali su u drugom glasanju odbacili njegov žurni izlazak 31. oktobra tražeći dodatno vrijeme da prouče zakone na temelju kojih će se razdruživanje provesti. Johnson je ranije poručivao da će prije umrijeti nego tražiti odgodu.

Prema prijedlogu odgode o kojem su veleposlanici EU raspravljali, razdruživanje bi nastupilo 31. januara 2020., ali s mogućnošću da Velika Britanija napusti EU i 30. novembra i 31. decembra u slučaju da parlament u Londonu ratificira sporazum koji je Johnson ispregovarao s Bruxellesom, kazali su europski izvori.

Sve su se članice EU prošli tjedan suglasile o potrebi treće odgode brexita kako bi se izbjegao scenarij neuređenog izlaska.

Izvor:Hina

Najčitanije