16 C
Kotor

Slušaj online radio

Tri operatera za VTS (sistem za elektronsko praćenje pomorskog saobraćaja) obučavani u Rijeci

Uprava pomorske sigurnosti – VTS sistem

Uprava pomorske sigurnosti  i upravljanja lukama Crne Gore (UPSUL) je u sklopu programa obuke svog kadra, poslala  svoja tri pripadnika na kurs za VTS (sistem za elektronsko praćenje pomorskog saobraćaja) operatera, a koji  je održan  na Pomorskom fakultetu u Rijeci,  u Hrvatskoj.

Sedmodnevni kurs završen je prošle nedjelje, a polaznici  iz UPSUL-a  bili su VTS operateri  Milorad Krgović, Žarko Kovačević i Jasmin Skenderović. Obuci u Rijeci su prisustovali i predstavnici  Hrvatskog VTS-a iz Rijeke i Splita.

“Učesnici kursa su uspješno odslušali program za VTS operatera koji je u skladu sa IALA treningom   V-103/1. Na kursu su imali priliku da rade na simulatorima za ECDIS – Electronic Chart Display and Information System  proizvođača „TRANSAS“ , takođe  koristili su i simulatore za VHF komunikaciju”- saopšteno je iz UPSUL-a uz napomenu das u predavači na obuci u Hrvatskoj njihovim operaterima bili iskusni pomorci sa dugogodišnjim pomorskim karijerama.

Polaznici kursa na Pomorskom fakukltetu u Rijecu su osim obuke, imali priliku da posjete glavni VTS centar u Hrvatskoj i kontrolni centar Lučke uprave.  Po završetku obuke svim učesnicima je uručen sertifikat za VTS operatera u skladu sa IALA  standardom.

Izvor:S.L

Najčitanije