15.3 C
Kotor

Slušaj online radio

CGO: Ministarstvo da razriješi direktoricu ako ne ukloni sliku Sv. Save iz kotorske gimnazije

Gimnazija Kotor

Iz Centra za građansko obrazovanje CGO danas su uputili inicijativu Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta da u okviru svojih nadležnosti, naloži uklanjanje religijskih obilježja u svim vaspitno-obrazovnim ustanovama u Crnoj Gori.

“CGO cijeni da je obaveza svih institucija da doprinesu poštovanju Ustava i zakona, i očuvanju građanskog karaktera države. Inicijativa je upućena, nakon slučaja Gimnazije u Kotoru, koji se odnosi na isticanje slike Sv. Save, u učionici škole, na mjestu pored grba Crne Gore”, poručili su iz CGO.

Podsjećamo, v.d direktorice Gimnazije Kotor, Slavica Stupić saopštila je da dok je na čelu te obrazovne ustanove sliku Svetog Save koja se nalazi u kabinetu CSBH jezika, neće pomjeriti, kako je kazala, ni za milimetar, iako je to naložila Uprava za inspekcijske poslove.

Iz CGO su kazali da su se odmah po prijavi roditelja obratili Upravi za inspekcijske poslove koja je utvrdila da je isticanje ovog obilježja, bez obzira što stoji od ranije, suprotno Opštem zakonu o obrazovanju i vaspitanju.

“Inspekcija je, shodno zakonu, naložila uklanjanje ovog obilježja u roku od tri dana, a kako to još nije učinjeno, te imajući u vidu jučerašnju izjavu v.d. direktorke te škole, Slavice Stupić, CGO poziva Ministarstvo da aktivno uzme učešća u primjeni zakona” – navode iz CGO.

Oni su pozvali Ministarstvo da isprati postupanje v.d. direktorke Stupić, i pokaže spremnost da je razriješi ukoliko ne postupi po rješenju inspekcije, na šta je zakon obavezuje, uz napomenu da nepostupanje po tom nalogu predstavlja jedan od osnova razrješenja direktora.

“CGO vjeruje da je važno da Ministarstvo i preventivno djeluje kako bi se obustavila slična praksa, a posebno imajući u vidu tekuću radikalizaciju i ekstremizaciju u crnogorskom društvu”, zaključeno je u saopštenju.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije