7.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Festival svjetla “Lumiart 2023.“ u Dubrovniku

Lumiart 2023. Dubrovnik – foto HINA

Festival svjetla u Dubrovniku „Lumiart 2023.“ otvoren je u svom trećem izdanju u petak navečer projekcijama 3D mappinga dizajnerskih tvrtki Pixel Design i Loop Production na pročelju palače Sponza.

Organizator festivala Tomislav Nadramija rekao je da na Lumiartu sudjeluje desetak samostalnih umjetnika i timova.

“Uz lokalne snage, ugostili smo i mađarsku skupinu. Projekt pripremamo godinu dana, od traženja lokacija do dogovora s umjetnicima. Potrebni su jaki projektori koje nije lako nabaviti“, izjavio je Nadramija i dodao da se festival ove godine održava uz dosad najbogatiji program.

Kaže da su takvi festivali vrlo popularni u svijetu, a da Dubrovnik ima potencijal postati jedan od najljepših i najzanimljivijih zbog arhitekture grada.

Program ovogodišnjeg izdanja “Lumiarta” čine svjetlosne instalacije nagrađivanih umjetnika, interaktivne igrice, brojne projekcije i 3D mapping.

Lumiart 2023. Dubrovnik – foto HINA

Uz 3D mapping na pročelju Sponze, u atriju palače je smještena LED instalacija „Tesseract“ Visuala grop iz Pule, kao i izložba AI umjetnika iz Zagreba Antuna Radačića „Dubrovnik AI imaginarium – Dubrovnik kroz oči strojeva“.

Stradun su obojale AmbiArt projekcije mađarske skupine Night Projection, dok su park u Pilama i fasada kraj kafića Cele ukrašeni interaktivnim igricama za najmlađe. U atriju Kneževa dvora smještena je laserska harfa.

Na Peskariji je postavljena svjetlosna instalacija „Srce Europe“ bosansko-hercegovačke umjetnice Edine Seleković koja je karijeru gradila u SAD-u, a njezina instalacija oponaša otkucaje srca zvukom i crvenim svjetlom koje se pali i gasi.

I posjetitelji sudjeluju u festivalu jer mogu stvarati i mijenjati sadržaj koji se projektuje.

Izvor:Hina

Najčitanije